MATKI ROLNICZKI POBIERAJĄCE ŚP na dziecko - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 19 maja 2014, 9:32

po art. 17a dodaje się art. 17b w brzmieniu:
„Art. 17b. 1. W przypadku, gdy o świadczenia, o których mowa w art. 16a i art. 17 ubiegają się rolnicy, małżonkowie
rolników bądź domownicy, świadczenia te przysługują odpowiednio:
1) rolnikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego;
2) małżonkom rolników lub domownikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego
albo wykonywania przez nich pracy w gospodarstwie rolnym.

prosze podpowiedzcie

czy matak rolniczka ktora aktualnie pobiera SP na dziecko na stałe , musi oswiadczyc ze zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego lub opracy w tym gospodarstwie zeby od maja miec nadal wypłacane SP ?>
czy dotyczyc to bedzie nowych osob ktore beda składac nowe wnioski
xoxox

Napisano: 19 maja 2014, 10:50

Dobre pytanie!
mmm

Napisano: 19 maja 2014, 12:34

ja też dołączam się do pytania, też mam taką jedną osobę która nie złożyła takiego oświadczenia wcześniej, ale kierownik nie widział podstawy do wydania decyzji odmownej i przyznaliśmy świadczenie. Uważam, że decyzja była wydana wcześniej i teraz nie możemy żądać takiego oświadczenia teraz. Dopiero jak skączy się orzeczenie i po nowemu będziemy rozpatrywać wniosek to jeśli nie złoży takiego oświadczenia to odmowa.
oliwia1234

Napisano: 19 maja 2014, 12:54

od wejścia ustawy dla nowych
ensiferum

Napisano: 19 maja 2014, 13:30

Ja od dawna przyjmując wniosek od rolniczki na świadczenie pielęgnacyjne odbieram oświadczenie, że nie pracuje na tym gospodarstwie ponieważ sprawuje opiekę nad osobą niepełnosprawną.
urzędnik

Napisano: 19 maja 2014, 15:04

To wychodzi na to że teraz trzeba wezwać te osoby i poprosić o weryfikację żeby napisały oświadczenia że nie prowadzą działalności rolniczej tak?
nula

Napisano: 19 maja 2014, 15:19

nic nie trzeba nikogo wzywać przecież prawo nie działa wstecz
ensiferum

Napisano: 19 maja 2014, 22:35

właśnie tak, prawo nie działa wstecz
szpieg z krainy D

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x