Orzeczenia KRUS-data wydania - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 maja 2014, 8:51

Orzeczenie lekarza rzeczoznawcy KRUS
Zgodnie z art. 62 ust. 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2008 r. Nr 14, poz. 92), ważne orzeczenie o stałej albo długotrwałej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wydane przed 1 stycznia 1998 r. traktuje się do czasu upływu jego ważności na równi:

- z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeśli osobie orzeczonej przysługuje zasiłek pielęgnacyjny,
- z orzeczeniem o lekkim stopniu niepełnosprawności w pozostałych przypadkach.
Orzeczenia lekarza rzeczoznawcy lub komisji lekarskiej KRUS wydane po 1 stycznia 1998 r. nie podlegają przełożeniu na stopnie niepełnosprawności. Osoby posiadające takie orzeczenia, jeśli chcą być traktowane jako osoby niepełnosprawne, mogą wystąpić z wnioskiem do powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności o ustalenie stopnia niepełnosprawności.

Kontrola z Urzędu Wojewódzkiego zgadza się z tą interpretacją? Chodzi o to, że tylko orzeczenia wydane przed 01.01.1998 r. spełniaja przesłanki naszego art.3 pkt.21 , tzn. przekładają się na znaczny stopień niepełnosprawności?Jak jest u Was? Czy wydawaliście decyzje odmowne zp, śp, szo, czy przyznawaliście? czy macie jakieś interpretacje Ministerstwa na ten temat lud decyzje SKO?
Tomasz

Napisano: 19 maja 2014, 9:18

Ja miałam takie orzeczenie, ale nasz prawnik podpowiedział,żeby posłać pana do PCPR-u o nowe orzeczenie, Pan złozył wniosek już z nowym,więc stare KRUSowskie mam w aktach, ale podtsawa do wydania decyzji było nowe orzeczenie
Olga1

Napisano: 19 maja 2014, 9:23

Też mam takie orzeczenia u Nas w ustawie jest ust.3 pkt. 21 c stała albo długotrwała niezdolność do pracy .... na podstwie przepisów o ubezpieczeniu społęcznym rolników w celu zusykania świadzceń określonych w tych przepsiach gdzie tu jest mowa w tej ustwie , ze takie orzczecenia po 1998 r. są nieważne.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2014, 9:48

Takie orzeczenia są znikome, wiekszość Ośrodków ma Zusowskie i PCPRowskie i nie ma problemu z rozstrzyganiem
Dominika73

Napisano: 19 maja 2014, 10:30

ale jednak się zdarzają zwłaszcza dot. osób starszych na któryc pobierane było ŚP
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x