mąż na żonę świadczenie Pielegnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 5    [ Posty: 46 ]

Napisano: 27 maja 2020, 11:58

Krzysztof pisze:
500sw pisze:
27 maja 2020, 10:11
https://www.rpo.gov.pl/pl/content/rpo-u ... -opiekunow, proszę poczytać
No i ustaliłeś / -łaś co z tego wynika ?
jasiak pisze:czyli przyznajesz wszystkim mężom na żonę / żonie na męża - powołując się na wyrok ?
Ja nie jestem od przyznawania, ale już na Was spoczywa taki obowiązek.

Jestem opiekunem osoby dorosłej i kilka lat temu przeszedłem pełną drogę odwoławczą(SKO x3, WSA x2, NSA i OPS) będąc bez środków pomocowych, gdyż wówczas organ pomocowy ani żaden z organów odwoławczych, nie potrafiły prawidłowo skorzystać z obowiązujących przepisów.
wszystko w temacie :) pozdrawiam
dodam, że nie mam nic do opiekunów osób niepełnosprawnych, osób niepełnosprawnych - sama jestem osobą niepełnosprawną i mam córkę niepełnosprawną i do tego przyznaje świadczenia, więc rozumiem wszystko jak mało kto i inaczej to wygląda z perspektywy urzędnika, osób wnioskujących czy osób niepełnosprawnych
ja tylko stwierdzam więcej życzliwości i zrozumienia dla wszystkich
pozdrawiam
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 03 sie 2022, 10:33

Ja mam taki problem, że oprócz tego że o świadczenie ubiega się mąż na żonę to w dodatku w orzeczeniu jest że nie da się ustalić kiedy powstała niezdolność do samodzielnej egzystencji (orzeczenie komisji lekarskiej ZUS), czyli nie wiadomo od kiedy powstała niepełnosprawność. Nie wiem, czy to działa na korzyść strony, czy wręcz przeciwnie. Jakie jest wasze zdanie?
OPS84
Stażysta
Od: 27 mar 2017, 9:16
Zajmuję się: ŚR/FA/dodatki paliwowe/zaśw. czyste powietrze

Napisano: 03 sie 2022, 15:30

Myślę, że Ty, to nie jesteś pracownikiem świadczeń rodzinnych, tylko świadczeniobiorcą, dlatego taki jesteś mądry!!!.Brałbyś wszystko jak leci aby darmo i bez roboty. Świadczenie nie przysługuje gdy niepełnosprawność powstała po ukończeniu 18-tu lub odpowiednio 25 lat i tyle w tym temacie. Nie mąć ludziom w głowach !!!
Zoja1
Stażysta
Od: 23 wrz 2016, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2022, 11:31

OPS84 pisze:
03 sie 2022, 10:33
Ja mam taki problem, że oprócz tego że o świadczenie ubiega się mąż na żonę to w dodatku w orzeczeniu jest że nie da się ustalić kiedy powstała niezdolność do samodzielnej egzystencji (orzeczenie komisji lekarskiej ZUS), czyli nie wiadomo od kiedy powstała niepełnosprawność. Nie wiem, czy to działa na korzyść strony, czy wręcz przeciwnie. Jakie jest wasze zdanie?
To działa przeciwnie, czyli niepełnosprawność nie powstała przed 18 rokiem życia. Powołując się na tą negatywną przesłankę ja daję odmowę, SKO przyznaje.
Jeśli chodzi o stosunek mąż-żona :lol: , to zawsze będzie to pierwsza osoba zobowiązana do alimentacji. Czyli świadczenie przysługuje najpierw mężowi, potem dzieciom, potem wnukom itp. I tutaj absolutnie nie ma przesłanki negatywnej do przyznania świadczenia.
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 25 maja 2023, 11:08

Najnowsza interpretacja MRIPS a w zwiazku z tym tez Urzedu wojewodzkiego z maja 2023: Małżonkowi na małżonka ŚP nigdy nie przysługuje i zawsze jest świadczeniem przyznanym z naruszeniem prawa... I jest to stałe i niezmienne w wustawie od kilkunastu lat :O Ministry widza lepeij, niz cała linia orzecznicza łącznie z NSA. Zastanawiam sie co to teraz oznacza dla opsów, no i tez dla małżonków którzy to pobierają jednak w wielu miejscach.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 25 maja 2023, 11:18

kalina.malina pisze:
25 maja 2023, 11:08
Zastanawiam sie co to teraz oznacza dla opsów, no i tez dla małżonków którzy to pobierają jednak w wielu miejscach.
nic nie oznacza a to czy decyzja jest wydana z naruszeniem prawa to stwierdza organ wyższego stopnia.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 25 maja 2023, 11:56

Ale tak zupełnie nic? A np UW moze wystapic do SKO o takie stwierdzenie niewanosci decyzji opsów? BNo rozumiem ze jak takie SP jes przyzne przez samo SKO mimo tego przepisu to jest wszystko bezpiecznie?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 25 maja 2023, 12:21

może, a nawet powinien....
ale nie wystąpi bo dobrze wie, jaki będzie efekt :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 25 maja 2023, 13:20

stwierdzenie nieważności następuję z urzędu, nie na wniosek. Więc UW może wystąpić do SKO by rozważyło w takiej sytuacji wszczęcie postępowania w sprawie stwierdzenia nieważności, czego SKO najpewniej nie zrobi, nie widząc ku temu przesłanek.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2023, 13:29

kronos79 pisze:
25 maja 2023, 13:20
stwierdzenie nieważności następuję z urzędu, nie na wniosek. Więc UW może wystąpić do SKO by rozważyło w takiej sytuacji wszczęcie postępowania w sprawie stwierdzenia nieważności, czego SKO najpewniej nie zrobi, nie widząc ku temu przesłanek.
no wiadomo ;) pisząc o wniosku miałem na myśli właśnie to o czym piszesz, my też skłądamy takie "wnioski" jak nawywijamy ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 2 z 5    [ Posty: 46 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x