Pani pobiera u nas świadczenia rodzinne, do wniosku w maju dostarczyła zaświadczenie z zakładu karnego o okresie przebywania tam przez męża, jednocześnie twierdząc, że mąż nie uzyskuje żadnych dochodów. W empatii w ZUS również nie wychodzi nam żadne zatrudnienie.
W lipcu Pani zaczęła również korzystać z zasiłków z pomocy społecznej, gdzie dostarczyła zaświadczenie z zakładu karnego, w którym jest napisane: "Osadzony jest zatrudniony odpłatnie, zarobek jest księgowany na koncie depozytowym AŚ. Ze środków, które pozostają w dyspozycji osadzonego po wszelkich potrąceniach (alimenty, podatek itd.), skazany nie przekazuje żadnych kwot".
Strona nie zgłosiła tego do świadczeń rodzinnych.
Proszę o pomoc - czy ja mam wystąpić do aresztu o informacje co do tego zatrudnienia i dochód? Czy mam zobowiązać Panią, że z dokumentów będących w posiadaniu tutejszego ośrodka wynika coś takiego więc niech ona teraz przyniesie jakieś zaświadczenie od kiedy i na jakiej podstawie on jest tam zatrudniony?
Mąż uzyskuje dochód w zakładzie karnym
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA, DM
- Kontakt:
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Mąż uzyskuje dochód w zakładzie karnym
Najpierw ustal czy Pan jest w zatrudnieniu w rozumieniu naszej ustawy bo raczej nie jest. Zazwyczaj są oni skierowani do wykonywania pracy z kkw a nie zatrudnieni na umowy o prace/zlecenie/dzieło . Wtedy tutaj nie masz uzysku/utraty. A jak ładnie napiszesz do Ministerstwa to ci odpiszą, że w ogóle nie powinno cię to interesować bo dochodów nie powinno się uwzględniać jak przy UKR gdzie facet został na Ukrainie.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA, DM
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: St. specj.
- Kontakt:
7. W przypadku gdy członek rodziny jest umieszczony w pieczy zastępczej lub w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, ustalając dochód rodziny w przeliczeniu na osobę, nie uwzględnia się osoby umieszczonej w pieczy zastępczej lub w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie.- ja to rozumiem inaczej nie uwzględnia się osoby która jest w ZK, ale nadal wlicza się jej dochód w lex są na ten temat artykuły. Gdyby facet posiadał dochód z gospodarstwa rolnego nadal wliczamy ten dochód a nie wliczamy faceta.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
@bones ja też tak uważam i to stosuje przy Panach w ZK ale Ministerstwo ma na to inny pogląd.
Oprócz Mąż uzyskuje dochód w zakładzie karnym - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Zwolnienie w trakcie pobierania Świadczenia Pielęgnacyjnego
Świadczenie pielęgnacyjne-Pomocy
Świadczenie pielęgnacyjne - odmowa - brak dokumentacji
Becikowe - małżeństwo + dziecko NN
Przedłużenie ZP, orzeczenie kończy się 31.07.23
Brak Statusu w Rejestrze Straży
Przekazanie dokumentów
podanie strony o wstrzymanie ŚP
Becikowe
opiekun prawny
miejsce zamieszkania opiekuna prawnego a wniosek o śr. j.z. oraz ś.rodzicielskie
uzysk z emerytury pomóżcie
podwyższone śp styczeń 2024
Pomocy drugie zaświadczenie dla tej samej osoby
od kiedy przyznac po utracie
Świadczenie pielęgnacyjne -POMOCY