Mąż wnioskodawczyni o FA w 2021 roku został osadzony w ZK. Cały 2020 rok pracował do czasu zatrzymania i osadzenia.
Nie jestem pewny co do interpretacji przepisu art. 9 ust. 6- tzn. czy ustalając dochód rodziny liczę jego dochody ale jego jako osoby nie liczę?
Z przepisu wynika ze pomija się tylko osobę ale o jej dochód liczymy.
Ponadto w ZK zaczął pracować. Czy będzie uzyskany dochód?
Proszę forumowiczów o pomoc.
Mąż w ZK-jak liczyć dochód rodziny?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: teraz już wszystkim :D
- Kontakt:
Re: Mąż w ZK-jak liczyć dochód rodziny?
Dokładnie tak jak mówisz, liczysz jego dochód ale dzielisz przez liczbę osób pomniejszoną o osadzonego. W Sygnity przy dochodzie osadzonego jest check box, który powinien być zaznaczony, że uwzględniać pozycje do dochodu, ale przy osobie osadzonego gdzie już jest suma dochodów masz check box czy uwzględniać osobę przy dochodzi rodziny, wtedy jeśli jest w ZK powinno być to pole odznaczone).
Teraz są dwie możliwości:
- dochód z 2020r. utracił (jeśli człowiek jest zatrzymany to pracodawca ma ileś tam miesięcy gdzie jeszcze może trwać umowa o pracę do czasu jego zwolnienia lub skazania, albo druga opcja gdzie już został skazany i odbywa karę to wtedy pracodawca może go zwolnić) i uzyskał ten z zakładu karnego
- albo ma jeden stary bo nie jest rozwiązana umowa o pracę i drugi który uzyskał z zatrudnienia w ZK.
Teraz są dwie możliwości:
- dochód z 2020r. utracił (jeśli człowiek jest zatrzymany to pracodawca ma ileś tam miesięcy gdzie jeszcze może trwać umowa o pracę do czasu jego zwolnienia lub skazania, albo druga opcja gdzie już został skazany i odbywa karę to wtedy pracodawca może go zwolnić) i uzyskał ten z zakładu karnego
- albo ma jeden stary bo nie jest rozwiązana umowa o pracę i drugi który uzyskał z zatrudnienia w ZK.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dziękuje za odp. i potwierdzenie.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wracam do tematu.
Silvio odznaczyłem check box przy osobie która przebywa w ZK i wówczas nie tyle że nie liczy tej osoby ale również nie liczy jej wszystkich dochodów. (check box czy uwzględniać dochód jest zaznaczony) coś nie tak?
Silvio odznaczyłem check box przy osobie która przebywa w ZK i wówczas nie tyle że nie liczy tej osoby ale również nie liczy jej wszystkich dochodów. (check box czy uwzględniać dochód jest zaznaczony) coś nie tak?
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Ja się tu pozwolę wtrącić i w mojej opinii zatrudnienie wykonywane w ZK nie jest dochodem uzyskanym/utraconym póki nie zobaczysz umowy o pracę/zlecenie/dzieło lub zaświadczenia z ZK. Zgodnie z art.121 § 2 kkw Skazanego zatrudnia się na podstawie skierowania do pracy albo umożliwia się skazanemu wykonywanie pracy zarobkowej w ramach umowy o pracę, umowy zlecenia, umowy o dzieło, umowy o pracę nakładczą lub na innej podstawie prawnej. Większość skazanych nie dostaje żadnej umowy a są skierowani do pracy. Skierowanie do pracy nie jest podjęciem zatrudnienia w rozumieniu naszych ustaw. Potwierdzenie tego można znaleźć w orzecznictwie. Zgodnie z wyrokiem z 17.11.1995 r. znak II PRN 9/95 "...Praca wykonywana przez więźnia w zakładzie pracy ma swoje źródło w nakazie administracyjnym zarządu karnego, a nie w umowie o pracę, nie dochodzi więc, w takiej sytuacji do nawiązania stosunku pracy"... podobnie stwierdził sąd w wyroku Sygn. akt III AUa 898/20. Zanim zrobisz komuś utratę/uzysk ustal najpierw jak jest to uregulowane. Ja zazwyczaj piszę do więziennictwa przy ZR i zawsze dostawałem odpowiedź, że więzień jest skierowany a nie zatrudniony.
Oprócz Mąż w ZK-jak liczyć dochód rodziny? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
nienależnie pobrane - zmiana miejsca zamieszkania
Zaświadczenie o bezskuteczności
jeden dłuznik 2 nr kmp
przelicznik z gospodarstwa rolnego
Spłata zadłużenia
BRAK NR PESEL
wywiad
zawiadomienie z art. 209 w przypadku przyznania świadczen Z fa
wniosek o umorzenie należności, a wywiad
sygnity jak wprowadzic umorzenie
dodatek aktywizacyjny
na jaki okres przyznac FA
Jak hest z tym ŻAKIEM i do kiedy przyznać fa
przekazanie akt po art.19 ust. 4
kto podpisuje wniosek o zatrzymanie prawa jazdy?
Jestem nowa