Mąż żona i kochanka :) pytanie za 100 punktów - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 12 gru 2017, 20:07

Witam,
A ja mam jeszcze lepszy przypadek....
Zamężna Pani złożyła wniosek na 1-sze i drugie dziecko. Skład rodziny Pani-żona, Pan- maż i dwójka ich wspólnych dzieci.
I teraz....
Przychodzi mi teraz Pan Mąż, który mówi że urodziło mu się właśnie dziecko, na które chce pobierać 500+ bo to jest jego 3cie dziecko tylko że, dziecko urodziła kochanka.. Pan nie ma zamiaru się rozwieść chce pobierać 500+ bo to jego trzecie dziecko i tyle...
Brak zasądzonych alimentów od matki (kochanki) na rzecz dziecka , brak jakichkolwiek dokumentów że dziecko jest z panem czy coś...
I teraz jaki skład rodzinny...???:) Dobrze myślę że mąż, żona, dwójka ich wspólnych dzieci i to dziecko nowe i kochanka??? i dochody wszystkich dorosłych biorę pod uwagę??
Pani Kochanka nie będzie występowac we wniosku sama bo ma baaardzo dużo ha....

najlesze jest to że wnioskodawcą na chwilę obecną jest żona...
rzypuszczam iż żona musiała by zrezygnować ze świadczenia, i żeby mąż złożył wniosek na trójke dzieci...?? i do składu rodziny wpisuje siebie, żone kochanke i trójkę dzieci... ???
MAłżeństwo na chwilę obecną łapie się na pierwsze i drugie dziecko, jednak jeżeli dopisze do wniosku kochankę z dzieckiem to i tak na pierwsze dziecko przekroczy dochód (nawet na 6 osob w skłądzie rodziny) po prostu wiec tak czy siak na jedno z dzieci nie będzie 500+..
tylko czy mam racje??? czy tak wpisac skłąd rodziny i przeliczać dochody....
ocka
Stażysta
Od: 08 sty 2016, 12:27
Zajmuję się: Referent

Napisano: 12 gru 2017, 21:58

Totalna bzdura, wszyscy nie mogą być w składzie rodziny, może jeszcze babcia i dziadek :lol:
Tam gdzie żona jest wnioskodawcą w składzie żona, mąż, dwoje dzieci, tak jak Pan Bóg przykazał, chyba że się rozwiodą, zrobią sobie separację, lub umrze jedno z nich, wtedy możesz ich rozdzielić.
W drugim wniosku, wydaje mi się, że jeżeli matka - kochanka faktycznie sprawuje opiekę nad dzieckiem, to skład rodziny w zależności od jej sytuacji, albo:
- w składzie ona i dziecko i wtedy musi mieć zasądzone alimenty
- lub w składzie ona, dziecko i ojciec dziecka (czyli żonaty latawiec), na szkoleniach słyszałam, że taka opcja jest dozwolona, ale to matka musi być wnioskodawca.
amm
Referent
Od: 13 mar 2017, 20:26
Zajmuję się: PS SR

Napisano: 13 gru 2017, 9:33

Nie no babcia i dziadek to nie koniecznie... tylko problem jest w tym że to Pan się chce ubiegać bo jest to jego 3cie dziecko i nie ma opcji rozwodów separacji czy alimentów.
Pan chce sobie po prostu dopisać dziecko do składu swojej formalnej rodziny... pytanie czy tak można i co z matką.
i skoro PAn jest żonaty to wg definicji rodziny żona raczej też musi być w składzie rodziny...
Ktoś ma jakieś pomysły
ocka
Stażysta

Napisano: 13 gru 2017, 9:41

ale w czym masz problem? ojciec wnioskodawca, żona, troje dzieci.

a jak masz wątpliwości co do miejsca pobytu 3 dziecka to robisz wywiad i tyle
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 13 gru 2017, 9:53

problem mam w tym czy jeszcze do tego składu ma wpisać matkę dziecka nowonarodzonego i czy doliczyć jej dochody...
ocka
Stażysta

Napisano: 13 gru 2017, 9:54

ocka pisze:problem mam w tym czy jeszcze do tego składu ma wpisać matkę dziecka nowonarodzonego i czy doliczyć jej dochody...
bo wkońcu matka dziecka jest inna niż żona i alimentów żadnych nie ma zasądzonych ...
ocka
Stażysta

Napisano: 13 gru 2017, 10:01

moim zdaniem pan musiałby zmusić żonę, żeby zrezygnowała z pobierania 500+, a następnie sam powinien złożyć wniosek na trójkę SWOICH dzieci - w składzie rodziny on, żona i troje jego dzieci (byłoby miło, żeby pesel wskazał miejsce zamieszkania dziecka przy ojcu). nie widzę możliwości, żeby ktokolwiek inny składał na wszystkie dzieci. jeśli żona się nie zgodzi - to jedyne co pan może, to złożyć nowy wniosek i w składzie wskazać: siebie, kochankę i ich dziecko, a wtedy pewnie z dochodu się nie załapią i dobrze :P.
mało by mnie obchodziło, że pana nie interesują alimenty, rozwody itp. to jego prywatna sprawa, ale 500 + u mnie by nie dostał. nie ma takiej możliwości, żebym przyjęła wniosek gdzie byłby mąż, żona i kochanka. obecnie nie mamy poligamii w Polsce. inaczej - przyjąć musiałabym, ale wezwałabym o uzupełnienie/poprawienie i w razie odmowy nie rozpatrzyłabym.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2017, 10:04 przez vasaria, łącznie zmieniany 2 razy.
vasaria
Stażysta
Od: 25 mar 2016, 18:35
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2017, 10:03

Tom. pisze:ale w czym masz problem? ojciec wnioskodawca, żona, troje dzieci.

a jak masz wątpliwości co do miejsca pobytu 3 dziecka to robisz wywiad i tyle
faktycznie, tak też można. tak się przykręciłam, że najprostsze rozwiązanie mi umknęło ;).
vasaria
Stażysta
Od: 25 mar 2016, 18:35
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2017, 10:06

no ciekawy przypadek. Wg mnie skład mógłby być taki:
1. We wniosku który złożyła żona dopisujemy nowe dziecko do składu rodziny, ona nie może wnioskować na to dziecko ale w składzie rodziny powinno być
2. Drugi wniosek składa mąż i skład rodziny taki jak wyżej i wnioskuje tylko na to pozamałżeńskie dziecko, czyli jego 3 w kolejności czyli bez dochodu, alimentów nie musi mieć zasądzonych bo wg. ustawy nie jest osobą samotnie wychowującą, ew. oświadczenie że to on zajmuje się dzieckiem.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 13 gru 2017, 14:29

Totalna bzdura, wszyscy nie mogą być w składzie rodziny, może jeszcze babcia i dziadek :lol:
Tam gdzie żona jest wnioskodawcą w składzie żona, mąż, dwoje dzieci, tak jak Pan Bóg przykazał, chyba że się rozwiodą, zrobią sobie separację, lub umrze jedno z nich, wtedy możesz ich rozdzielić.
W drugim wniosku, wydaje mi się, że jeżeli matka - kochanka faktycznie sprawuje opiekę nad dzieckiem, to skład rodziny w zależności od jej sytuacji, albo:
- w składzie ona i dziecko i wtedy musi mieć zasądzone alimenty
- lub w składzie ona, dziecko i ojciec dziecka (czyli żonaty latawiec), na szkoleniach słyszałam, że taka opcja jest dozwolona, ale to matka musi być wnioskodawca.
Sprawa jest prosta: dokładnie tak, jak napisała amm.
agawa
Referent
Od: 16 gru 2016, 13:04
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x