Witam, strona pracowała od 01-07-2017r. do 31-08-2017 utraciłam dochód i przyznałam świadczenie. Teraz wyszło, że strona u tego samego pracodawcy podjęła pracę od 01-09-2017r. do 30-09-2017r. i następnie od 01-11-2017r. który miesiąc dochodem uzyskanym po roku bazowym
- praca w firmie A (gdzie rozpoczęcie pracy było w 2016) - obecnie jest urlop bezpłatny
(więc skoro nie było świadectwa nie utraciłem dochodu)
-praca firma B: trwała od 01.07.2017 do 30.09.2017 r. (świadectwo pracy)
czyli wydając decyzję w październiku już nie liczyłem dochodu z pracy w firmie B
poszły wypłaty za październik i listopad
Teraz dostałem umowę (znów firma B) <praca od 01.12.2017 r
rozumiem , że tu nie będzie nienależnie pobranego i procedura jest normalna (czyli zaświadczenie za styczeń i ewentualne uchylenie od lutego?)
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
"
- praca w firmie A (gdzie rozpoczęcie pracy było w 2016) - obecnie jest urlop bezpłatny (więc skoro nie było świadectwa nie utraciłem dochodu)
-praca firma B: trwała od 01.07.2017 do 30.09.2017 r. (świadectwo pracy) (mimo zakończenia pracy w firmie B osoba była na chorobowym. W grudniu poszło zapytanie i Zus wydał zaświadczenie o świadczeniach przyznanych w okresie ostatnich trzech miesięcy:
"np. 1.12.2017 - za okres od 01.10 do 25.11.2017 - 3000.00 zł
15.12.2017 - za okres od 26.11 do 30.11.2017 - 400.00 zł"
<z tego wynika że świadczenia były wypłacane tylko w grudniu>
Wydając decyzję w październiku nie liczyłem dochodu z pracy w firmie B oraz nie wiedziałem o sprawie w Zus (poza tym sprawa w Zus była rozwojowa)
Wypłaty za październik i listopad zostały zrealizowane
następnie w grudniu dostarczona została nowa umowa (znów firma B) <praca od 01.12.2017 r - zrobiłem wszczęcie w sprawie uchylenie decyzji - następnie zrobię NP za X i XI
Moje pytanie:
czy do wydania decyzji o NP za okres X,XI niezbędne jest w tej sytuacji uzyskanie bardziej szczegółowych informacji z ZUS <np. sprecyzowanie daty faktycznego zakończenia okresu w jakim osoba pobierała chorobowe> . (z pisma Zus wynika że osoba miała chorobowe z Zus od 01.10 do 30.11.2017) a z dokumentu wynika że od 01.12.2017 podjęła pracę w firmie B.
czy mogę to olać i zastosować art. 7 ust. 3A i Art. 25. ust. 1a i w decyzji o NP nie rozpisywać się o chorobowym.?
--żeby było całkowicie już przewalone to dostarczono do wniosku świadectwo pracy z firmy A (tj. od 27 XII - pan już nie jest pracownikiem firmy A)
jak to ugryźć?
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
zasilek chorobowy po ustaniu zatrudnienia mial krotko, nie ma czego doliczac ani potem nie doliczac wiec wystarczy informacja do kiedy mial to chorobowe...natomiast istotny jest dochod za sierpien u pracodawcy, z ktorym znow od grudnia zostala zawarta umowa - jesli doliczenie dochodu za sierpien powoduje,ze klient przekraczal kryterium to trzeba uchylic decyzje ( uchyla sie decyzje na biezaco, w uzasadnieniu tylko dobrze trzeba opisac ze swiadczenia nie przyslugiwaly juz od pazdziernika (tzn od poczatku okresu zasilkowego), po uchyleniu decyzji wszczynasz postepowanie o nienaleznych i zwrocie..