MCPS- o co chodzi i co mam zrobić??? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 mar 2014, 12:09

Kochani powiedzcie o co w tym chodzi. Pierwszy raz sie z tym spotykam i nie wiem co mam zrobić a nie mogę się skontaktować z Panem z MCPS który tą sprawe prowadzi. A więc Tak:
Matka pobiera w naszym ośrodku zasiłek pielęgnacyjny na dziecko. Mąż przebywa na terenie niemiec i tam pracuje od 01.06.2013 do nadal. I część pisma:
\"Biorąc powyższe pod uwagę zwracamy się z prośbą o podjęcie działań w ramach właściwości, mających na celu umożliwienie prowadzenia postępowania przez Marszałka Województwa Mazowieckiego w zakresie swiadczeń rodzinnych w związku z zastosowaniem przepisów o koordynacji systemów zab. społ. praz o przesłanie na nasz adres zgromadzonej dokumentacji i prawomocnych decyzji w sprawie.\"

Bardzo proszę, czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
~Majus1236

Napisano: 03 mar 2014, 12:35

musisz zrobić zapytanie od kiedy zachodzi koordynacja , nastepnie jezeli takowa jest a zasiłek pielegnacyjny pobiera dalej u was to należy uchylic decyzję na zasiłek pielegnacyjny od dnia zajścia kordynacji i po uprawomocnieniu się przesłać dokumenty do ROPS
~oliś

Napisano: 03 mar 2014, 18:26

Z pisma wynika ze przepisy o koordynacji mają zastosowanie od 1 czerwca 2013 (tak przynajmniej wnioskuję z treści pisma). Więc rozumiem ze od tego dnia powinnam uchylić decyzję. A co ze świadczeniami wypłaconymi po 1 czerwca 2013? Są nienależnie pobrane?
~Majus1236

Napisano: 03 mar 2014, 18:28

I czy ma ktoś może wzór takiej decyzji? Albo chociaz podstawę prawną? Nigdy nie miałam z tym styczności a jestem zdana tylko na siebie...
~Majus1236

Napisano: 06 mar 2014, 15:43

Proszę...
~Majus1236

Napisano: 06 mar 2014, 17:08

musisz uchylic na podstawie art.23a ust.5, art.32 ust.1
~oliś

Napisano: 06 mar 2014, 17:13

zapomniałam że najpierw musisz zrobic wszczęcie postepowania w sprawie uchylenia tej decyzji i po 7 dniach od otrzymania zwrotki wystawiasz dopiero decyzję uchylającą, wysyłasz i jak sie uprawomocni to wysyłasz wszystkie dokumenty do ROPS i czekasz na dalsze ich rozstrzygnięcie
~oliś

Napisano: 19 mar 2014, 15:34

Zas. pielęgnacyjny podlega koordynacji?
~Ama

Napisano: 19 mar 2014, 16:25

Tak zasiłek pielęgnacyjny podlega koordynacji, na tą chwile tylko becikowe i fundusz alimentacyjny nie wchodzi do koordynacji
~~ąga

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x