przyznałam świadczenia niezgodnie z miejscem zamieszkania. rodzina jest tu zameldowana, ale mieszka gdzie indziej. czy zostanę podczas ewentualnej kontroli oskarżona o naruszenie dyscypliny finansowej?
sprawa do uratowania, skoro nie mieszkaja u ciebie to wezwać do złożenia osiadczenia o zamieszkiwaniu i uchylic decyzję, wysłac do gminy na której terenie mieszkają
Daj spokój, jak napisali Ci we wniosku adres zameldowania jako zamieszkania, to kto będzie dochodził gdzie faktycznie mieszkają. Płać do końca okresu zasiłkowego a na nowy okres poprostu nie przyjmuj wniosku.
Niech złoży wyjasnienia, gdzie mieszka, moze niekoniecznie warto pytać od kiedy.
Oświadcza, ze aktualnie mieszka w miejscowości X i w zwiazku z tym wnosi o przekazanie dokumentacji do MOPS/GOPS/ w X.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
eeee co sie martwisz ja płaciłam 5 lat ZP a Pan dawno mieszkał w innej gminie sadził ze nie musi nic zgłaszac bo ma nadal adres meldunku u nas i oczywiscie nigdzie wiecej nie ubiegał sie o ZP
napisał do nas za moim wskazaniem prosbe o uchylenie decyzji w zwiazku ze zmiana miejsca zamieszkania i tyle.
@elmer
no jak jakie
2. W przypadku gdy zmiana podmiotu realizującego świadczenia rodzinne następuje wskutek zmiany w sytuacji osoby otrzymującej świadczenie rodzinne, w szczególności gdy wiąże się ze zmianą miejsca zatrudnienia lub przejściem na emeryturę, rentę, uposażenie rodzinne lub rentę rodzinną, realizację świadczeń rodzinnych przejmuje organ właściwy.
3. W przypadku, o którym mowa w ust. 2, podmiot realizujący świadczenia rodzinne jest obowiązany do niezwłocznego przekazania organowi właściwemu posiadanej dokumentacji dotyczącej osoby otrzymującej świadczenia rodzinne. Podmiot realizujący świadczenia rodzinne pozostawia w swoich aktach poświadczone przez siebie za zgodność z oryginałem kopie dokumentów.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett