Metraż - pomocy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 sie 2022, 14:55

Witam,
Pewna Pani chce złożyć wniosek o dodatek mieszkaniowy. Gospodarstwo jednoosobowe, tytuł prawny posiada, dochód najniższa emerytura z tego roku, no i powierzchnia 45,52 mkw. Poinformowałam ją iż będzie odmowa , natomiast kobietka nie daje za wygraną. Przedstawiła mi pomiary pokoi i kuchni- 40,67 mkw do powierzchni użytkowej , daje to 89 % wiec warunek z art.5 ust 5 nie kwalifikuje się , orzeczenia o niepełnosprawności nie posiada. Czy macie Państwo jakieś przemyślenia na ten temat . Powinna złożyć wniosek i później niech Pani się odwołuje , czy coś mi umknęło z naszej ustawy.
Pozdrawiam
Elzbieta40
Stażysta
Od: 21 paź 2019, 9:13
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne

Napisano: 10 sie 2022, 15:02

Elzbieta40 pisze:
10 sie 2022, 14:55
Witam,
Pewna Pani chce złożyć wniosek o dodatek mieszkaniowy. Gospodarstwo jednoosobowe, tytuł prawny posiada, dochód najniższa emerytura z tego roku, no i powierzchnia 45,52 mkw. Poinformowałam ją iż będzie odmowa , natomiast kobietka nie daje za wygraną. Przedstawiła mi pomiary pokoi i kuchni- 40,67 mkw do powierzchni użytkowej , daje to 89 % wiec warunek z art.5 ust 5 nie kwalifikuje się , orzeczenia o niepełnosprawności nie posiada. Czy macie Państwo jakieś przemyślenia na ten temat . Powinna złożyć wniosek i później niech Pani się odwołuje , czy coś mi umknęło z naszej ustawy.
Pozdrawiam
powierzchnia przekroczona i koniec tematu. Łączną powierzchnię pokoi i kuchni ja bym wzięła od zarządcy...jeśli to nie problem.
Zgodnie z art.5 ust.1 pkt.1 ustawy o dodatkach mieszkaniowych normatywna powierzchnia użytkowa lokalu mieszkalnego w przeliczeniu na liczbę członków gospodarstwa domowego nie może przekraczać 35,00 m². Regulacja zawarta w art.5 ust.5 ww. ustawy daje możliwość przyznania dodatku mieszkaniowego, jeżeli powierzchnia użytkowa lokalu zajmowanego przez 1 osobę nie przekracza powierzchni normatywnej o więcej niż 30% czyli 45,50 m², albo 50% czyli 52,50 m² pod warunkiem, że udział powierzchni pokoi i kuchni w powierzchni użytkowej lokalu nie przekracza 60%. Dodatek mieszkaniowy przyznaje się na powierzchnię normatywną. Faktyczna powierzchnia użytkowa wynosi 45,52 m² i przekracza o 30,06 % powierzchnię normatywną, zaś udział łącznej powierzchni pokoi i kuchni 40,67 m² w powierzchni użytkowej lokalu wynosi 89,34 %. Oznacza to, że powierzchnia pokoi i kuchni przekracza 60% powierzchni użytkowej, a sam lokal przekracza ustawowe kryterium przyznania dodatku mieszkaniowego wynoszące 45,50 m² (35,00 m² + 30% = 45,50 m²).
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 10 sie 2022, 15:10

Czy macie Państwo jakieś przemyślenia na ten temat . Powinna złożyć wniosek i później niech Pani się odwołuje , czy coś mi umknęło z naszej ustawy.
Pozdrawiam
można jej zasugerować żeby pogadała z zarządcą o ponownym dokonaniu pomiarów ww. lokalu .
w sumie to 2 cm :shock: może być różnie :D
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 11 sie 2022, 9:36

brodafix pisze:
10 sie 2022, 15:10
Czy macie Państwo jakieś przemyślenia na ten temat . Powinna złożyć wniosek i później niech Pani się odwołuje , czy coś mi umknęło z naszej ustawy.
Pozdrawiam
można jej zasugerować żeby pogadała z zarządcą o ponownym dokonaniu pomiarów ww. lokalu .
w sumie to 2 cm :shock: może być różnie :D
ja bym nic nie sugerowała...sama powinna wpaść na taki pomysł :) a jeśli nie wpadła...cóż...trudno ja już ludziom nie podpowiadam, bo źle na tym wychodzę później :cry:
VIP

Napisano: 11 sie 2022, 10:25

ja bym nic nie sugerowała...sama powinna wpaść na taki pomysł :) a jeśli nie wpadła...cóż...trudno ja już ludziom nie podpowiadam, bo źle na tym wychodzę później :cry:
rzeczywiście zależy od ludzia ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 11 sie 2022, 11:41

brodafix pisze:
11 sie 2022, 10:25
rzeczywiście zależy od ludzia ;)
a ludzie teraz nerwowi....oj nerwowi...a wszystko im się należy...oj...tylko daj daj daj...a mi nic nie dają...tzn chodzi o większe wynagrodzenie :)
coś podpowiesz...ten ktoś opacznie zrozumie pójdzie i powie że to ta pani kazała przemierzyć bo pewnie to u was jest źle :) ehhhh...
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x