Cześć.
Mam Panią, która wynajmuje mieszkanie z synem. Właściciel mieszkania w umowie najmu powierzchnię użytkową wpisał 52 m2.
Zarządca zewnętrzny na wniosku napisał 52,10 m2. Dzwoniłam do zarządcy- ma dokładnie sprawdzić metraż, w tym pokoi i kuchni. Natomiast ja chciałabym się zapytać Was, co w tym przypadku byście zrobili? Czy liczylibyście zgodnie z umową najmu 52 m2?
Kobieta nie ma orzeczenia, dziecko też nie, na wózku inwalidzkim nikt nie jeździ.
Metraż użytkowy lokalu mieszkalnego
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: Metraż użytkowy lokalu mieszkalnego
Jeśli już zaistniała tak rozbieżność, to wymaga ona wyjaśnienia. Na ogół wystarcza nam to, co zarządca potwierdzi na wniosku, jednakże w tej sytuacji poprosiłabym o dokument potwierdzający powierzchnię lokalu (np. akt notarialny). Podejrzewam, że prawidłowa powierzchnia to 52,10 m2, a właściciel zaokrąglił sobie do 52 m2.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
W umowach najmu często ludzie wpisują nieprawidłowy metraż. Gonię wszystkich, jak leci, żeby poprawiali. Oczywiście nie miałam przypadku, żeby "pomyłka" o 0,10 m2 miała mieć tak duże znaczenie, zwykle było to wynikiem niechlujstwa.
Tak czy inaczej brałabym pod uwagę metraż potwierdzony przez zarządcę, a nie wpisany do umowy najmu, zwłaszcza że punkt 5. w naszym wniosku o dodatek wypełnia zarządca.
Tak czy inaczej super, że w tej sprawie zainicjowałaś współpracę z zarządcą.
Tak czy inaczej brałabym pod uwagę metraż potwierdzony przez zarządcę, a nie wpisany do umowy najmu, zwłaszcza że punkt 5. w naszym wniosku o dodatek wypełnia zarządca.
Tak czy inaczej super, że w tej sprawie zainicjowałaś współpracę z zarządcą.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
U nas tak samo robimy jak Krwawa. 99,9% błędów to niedbalstwo spisujących umowę.
Oprócz Metraż użytkowy lokalu mieszkalnego - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
odszkodowanie z firmy ubezpieczeniowej
DM,DE a zmiany prawne? Czy będą jakies zmiany
zaświadczenie o dochodach praktyki
Czy stypendium socjalne dla studenta wlicza się do dochodu?
Wynajem mieszkania od osoby prywatnej
rozwód, a wniosek o dodatek mieszkaniowy
decyzja DE po uprawomocnieniu na DM
co zaliczyć do opłat
wyszedł ujemny dodatek mieszkaniowy
wyliczenie wysokości wydatków
Zwrot dodatku mieszk. przez zarządcę
Błąd wyliczeń ryczałtu na zakup opału w Sygnity
wspólnota dwóch właścicieli
może tu mi ktoś podpowie w sprawie dodatku energetycznego:)
70% od wydatków faktycznie ponoszonych czy przyrównanych do
Dochód faktycznie odebrany? Jaki przepis.