Pan złożył wniosek o dm., w trakcie rozmowy okazało się, że w jednym z miesięcy, które uwzględniamy przy wyliczeniach pan otrzymał ponad 800zł ubezpieczenia z firmy powszechnie nam znanej, za to, że zostało mu zalane mieszkanie.
Nasz ukochany art. 3 nie wyłącza mi tego z dochodu, więc mam zamiar to policzyć. Jedyne potwierdzenie na to, które pan ma to wydruk z banku z tą kwotą. jak twierdzi, nie potrzebne mu są te papiery więc je wyrzuca. Ktoś za, ktoś przeciw wliczeniu tego w dochód?
odszkodowanie z firmy ubezpieczeniowej
-
- Stażysta
- Zajmuję się: sekretariat, dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: odszkodowanie z firmy ubezpieczeniowej
Jako zwykły obywatel byłabym przeciw. Zalało mu mieszkanie wiec kasę wydał na remont. Teoretycznie nie miał nic dla siebie.
Ale jako urzędnik jestem za włączeniem. Art 3 nie wylacza takich świadczeń z dochodu. Nie wyłącza nawet zasiłku pogrzebowego - to o czym my tu mówimy. ..
Ale jako urzędnik jestem za włączeniem. Art 3 nie wylacza takich świadczeń z dochodu. Nie wyłącza nawet zasiłku pogrzebowego - to o czym my tu mówimy. ..
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/DE/CEIDG/ALKO
- Kontakt:
Ja miałam kiedyś przypadek, kiedy kobieta dostała odszkodowanie (przy porodzie poprzez CC zostawili jej jakąś szmatkę w brzuchu...). Babka mogła się przekręcić, a wypłacali jej po 4 tysiące (z 40tys) co kilka miesięcy i to jeszcze po sprawie sądowej. Szkoda mi jej było, ale doliczyć musiałam.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: sekretariat, dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne
- Kontakt:
Pan też się obudził bo twierdziś ze wydał na remont. No ale.. jak dla mnie to dochód.
-
- VIP
- Zajmuję się:
Ja nie zgodzę się.
Moim zdaniem jedynie odszkodowanie lub jego część przekraczające wcześniejsze wydatki (straty, szkody) można uważać za dochód, a jeśli nie przekracza, to nie jest dochód.
Ależ wyłącza i nie każdy posiadany pieniądz jest dochodem (!!!). Definicję dochodu w owym art. 3 nasza ustawa zaczyna od przychodu, więc trzeba najpierw zastanowić się, czy w danym przypadku mamy do czynienia z przychodem. W tym celu proponuję zajrzeć do ustaw definiujących przychód, ewentualnie do opinii internetowych.Maxima pisze:Art 3 nie wylacza takich świadczeń z dochodu.
Moim zdaniem jedynie odszkodowanie lub jego część przekraczające wcześniejsze wydatki (straty, szkody) można uważać za dochód, a jeśli nie przekracza, to nie jest dochód.

Oprócz odszkodowanie z firmy ubezpieczeniowej - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Pomoc w naturze od rodziców - dochód
Woda - "dwa rachunki"
czy zarządca powinien otrzymać decyzję ?
szkolenie z DM i DE kogo polecacie
nie zgloszenie sie na wywiad środowiskowy
czysz przeliczony do stawki gminnej
Ponowne przeliczenie dodatków mieszkaniowych
przekroczenie pow. normatywnej
DM,DE a zmiany prawne? Czy będą jakies zmiany
zaświadczenie o dochodach praktyki
Czy stypendium socjalne dla studenta wlicza się do dochodu?
Wynajem mieszkania od osoby prywatnej
rozwód, a wniosek o dodatek mieszkaniowy
decyzja DE po uprawomocnieniu na DM
co zaliczyć do opłat
Metraż użytkowy lokalu mieszkalnego