1. Czy w metrykę dla dłużnika wpisujecie tylko pisma wychodzące od was, czy wszystkie, które znajdują się w teczce (zarówno wychodzące jak i przychodzące)?
2. Teczki dłużników powinny być prowadzone na okres świadczeniowy czy na rok kalendarzowy? Może głupie pytania ale niestety nie wiem
Postępowanie wobec dłuzników nie jest postępowaniem w rozumieniu Kodeksu postępowani administracyjnego. Wszak nie wszczynasz postępowania i nie wydajesz decyzji. Chyba,ze chodzi ci o postępowanie w sprawie uznania dłużnika za uchylającego sie. Wtedy normalnie tworzysz metrykę.
Odnosnie pytania Nr 2.....nie zawsze postępowanie wobec dłużnika zakonczy się równo z okresem świadczeniowym....o kalendarzowym nawet nie wspomnę. Ja mam teczkę dłuznika.
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
ja tez mam porostu teczki dłużników, chyba, że już pęka w szwach to archiwizuje ale nie daje ich niszczyć nawet jak okres archiwizacji mija bo przekonałam się niejednokrotnie, tak samo jak teczki wnioskodawców, ze trzeba czasami wracac do lat poprzednich a zwłaszcza decyzji
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi.
Metryka dla postępowania w/s uznania dłużnika za uchylającego się:
- Wezwanie na wywiad
- Wszczęcie postępowania
- Komornik 50%
- Odpowiedź od komornika
- Decyzja uznająca za uchylającego się
Dla mnie początkiem postępowania jest Wszczęcie postępowania. Generalnie nie lubię specjalnie się rozpisywać. Metryka tworzy mi sie automatycznie z systemu więc mam sprowadzone do minimum bo nie za bardzo mam ochotę się tym zajmowac. Wszczęcie, wydanie, doręczenie Niemniej twoja jest dopracowana bardziej
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow