ponowne rozpatrzenie czy SKO? (dec. odmowna) - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 21 cze 2017, 14:17

Witam! mam pytanie: Pani dostała decyzję odmowną dot świadczeń z FA- przekroczone kryterium dochodowe,po jej odebraniu zgłosiła,że od marca br. nie posiada dochodów z działalności t.j. wynajem lokali mieszkalnych. W ŚR Pani kwalifikuje się dochodem bo jest inny skład rodziny(3 osoby, u mnie 2- bez męża- dłużnika), dlatego nie zgłaszał zmiany w dochodach...Pani nie chce się odwoływać do SKO tylko żebyśmy ponownie rozpatrzyli jej sprawę. Dostarczyła umowy najmu lokali i rozwiązanie 1 z nich, jednak w katalogu naszej ustawy nie ma wymienionych takich dokumentów pod utratą dochodów. Czy ktoś miał podobną sytuację? czy osoby posiadające dochód z wynajmu lokali traktujecie jak działalność gospodarczą? w/w rozlicza się na ryczałcie(US),ale nie ma zarejestrowanej działalności. Czy na podstawie nowych dowodów można wszcząć na nowo postępowanie wyjaśniające?
Zośka
Praktykant
Od: 21 cze 2017, 13:47
Zajmuję się: zajmuję się funduszem alimentacyjnym, świadczeniami rodzinnymi, wychowawczymi.

Napisano: 21 cze 2017, 18:54

czy decyzja jest ostateczna?
jeżeli tak to tylko możesz wzruszyć tę decyzję z trybie nadzwyczajnym: skarga kasacyjna (istotne uchybienia), wznowienie postępowania (nowe okoliczności), stwierdzenie nieważności decyzji (razace naruszenie prawa), wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy. Katalog dochodów uzyskanych/utraconych jest zamknięty więc ten dochód z wynajmu moim zdaniem nie można uznać za utracony.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 21 cze 2017, 22:06

legalna 01 pisze:czy decyzja jest ostateczna?
jeżeli tak to tylko możesz wzruszyć tę decyzję z trybie nadzwyczajnym: skarga kasacyjna (istotne uchybienia), wznowienie postępowania (nowe okoliczności), stwierdzenie nieważności decyzji (razace naruszenie prawa), wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy. Katalog dochodów uzyskanych/utraconych jest zamknięty więc ten dochód z wynajmu moim zdaniem nie można uznać za utracony.
Z całym szacunkiem, ale czy to nie aby za daleko idące porady, co do tego co Pytająca może na tym etapie?

Rzeczywiście dużo zależy od tego, czy decyzja jest ostateczna. Nawet jeżeli jest, wstrzymał bym się ze skargą kasacyjną i ponownym rozpatrzeniem sprawy do czasu, gdy przepisy prawa będą przewidywały taką możliwość po naszej stronie na tym etapie sprawy.

Skarga kasacyjna przysługuje od orzeczenia WSA kończącego sprawę do NSA. (art. 173 ustawy o postępowaniu przed sądami administracyjnymi). Jest to postępowanie sądowoadministracyjne, które następuje po wyczerpaniu środków odwoławczych w postępowaniu administracyjnym. Takim postepowaniem administracyjnym jest np. przyznanie świadczeń z FA.

Wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy przysługuje od decyzji wydanej w pierwszej instancji przez ministra lub samorządowe kolegium odwoławcze (art. 127 kpa). Gwoli ścisłości postępowanie przed OWD jest postępowaniem I instancji i nie ma tutaj decyzji ministra ani SKO. Wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy nie jest "nadzwyczajnym trybem" a zwyczajnym trybem zaskarżenia rozstrzygnięcia organu administracyjnego.

Zostają w takim razie 2 możliwości z nadzwyczajnych środków zaskarżania, nad którymi można się pochylić.

Z tego co Pani pisze stwierdzenie nieważności raczej nie będzie miało tutaj zastosowania , chociaż dla pewności można sprawdzić czy z akt sprawy nie wynika ziszczenie się jednej z przesłanek z 156 kpa.

Ostatnim z wymienionych pomysłów jest wznowienie postępowania. Zastanowił bym sie w szczególności nad art. 145 § 1 pkt. 1 i 5 kpa. Ponownie, trzeba to zweryfikować pod kątem tego co jest w aktach.

To co Pani Petentka chce (nie ważne w jak trudnej sytuacji się znajduje) nie ma żadnego znaczenia, jeżeli przepisy prawa nie dają organowi możliwości do podjęcia określonych działań. Pretensję w tym zakresie można zgłaszać ustawodawcy, w formie elektronicznej, pisemnej i ustnie. Odradzam znaki dymne, gdyż mogą zostać źle zinterpretowane.

Co do utraty dochodu, to katalog z art. 2 pkt 17 ustawy enumeratywnie wymienia sytuacje, w których mamy do czynienia z utratą. Tak też wskazał WSA w wyroku z 19.08.2015 r.:
"Mając na uwadze treść art. 2 pkt 17 ustawy, Kolegium trafnie uznało, że brak jest podstaw prawnych do uznania ww. dochodu uzyskanego przez skarżącego z najmu lokalu za dochód utracony. Przepis art. 2 pkt 17 ustawy w sposób enumeratywny wymienia bowiem powody utraty dochodu:(...)" (II SA/Ke 670/15 - Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Kielcach z dnia 19 sierpnia 2015 r.)

Jeżeli decyzja nie jest ostateczna, to pozostaje próba odwołania się do SKO i płonna nadzieja, że zmieniła się linia orzecznicza. Inną możliwością jest złożenie przez Panią Petentkę nowego wniosku i wskazanie dodatkowych okoliczności, które uzasadniają pozytywne rozpatrzenie sprawy.

To tylko moja opinia na podstawie przedstawionych przez Panią okoliczności. Decyzja zależy od wszystkich okoliczności sprawy i należy do załatwiającego sprawę.

@legalna01, jeżeli gdzieś popełniłem błąd, proszę mnie popraw. Nie wątpię, że masz większe doświadczenie w tych sprawach.
brtk
Stażysta
Od: 16 cze 2017, 7:37
Zajmuję się: FA

Napisano: 22 cze 2017, 8:07

pozwól, że nie będę się ad vocem odnosić, powiem tylko, że to nie są informacje z internetu tylko fachowej literatury prawa i administracji.
Pozdrawiam
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2017, 9:16

Przecież nie chodzi o to, żeby się kłócić tylko pomóc koleżance w jej sprawie. Wydawało mi się, że po to jest forum. Nie wykluczam, że mogę się mylić, dlatego prosiłem o poprawę gdyby to miało miejsce. Nic z tego nie było wymierzone w Cb, więc jeżeli poczułaś się urażona to przepraszam.

W mojej ocenie Twoja odpowiedź mogła wprowadzić koleżankę w błąd, z tego powodu postanowiłem trochę rozwinąć temat.
brtk
Stażysta
Od: 16 cze 2017, 7:37
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x