Wyrok sądu kształtuje prawa strony. Sąd w treści orzeczenia orzeka o wysokości alimentów oraz terminie od kiedy należne są alimenty w zmienionej wysokości.
Data wydania wyroku nie ma znaczenia.
Michalina26 mam taką treść:
1. zasądza od pozwanego....... tytułem zaspokojenia potrzeb rodziny łączną kwotę..... na córkę..... urodzoną......, ma by przekazywane łącznie od.... do..... miesięcznie do 10- go każdego miesiąca poczynając od dnia 27.03.2015 roku.
to dużo wstecz te wyrównanie, a wyrok mam z dnia 30.03.2017 roku.
my wyrównujemy od daty klauzuli i SKO nam utrzymuje wszystko w mocy na poparcie orzecznictwo - (wyrok WSA w Poznaniu z dnia 31.05.2011 r. sygn. akt II SA/Po204/11, wyrok WSA w Gliwicach z dnia 10.06.2014 r. sygn. akt IV SA/GI 1015/13, wyrok WSA w Olsztynie z dnia 24.06.2014 r. sygn. akt II SA/OI 532/14, wyrok WSA w Krakowie z dnia 13.01.2015 r. sygn. akt III SA/Kr 1611/14, wyrok WSA we Wrocławiu z dnia 2.12.2015 r. sygn. akt IVSA/Wr 612/15) za dzień zmiany wysokości alimentów należy rozumieć dzień, w którym możliwym było wydanie tytułu wykonawczego. Celem ww. regulacji jest bowiem aktualizacja bieżąco wypłacanych świadczeń z funduszu alimentacyjnego na przyszłość, nie zaś dokonanie modyfikacji ich wysokości z mocą wsteczną, w szczególności za okresy wynikające z nowego brzmienia orzeczenia sądowego wydanego w sprawie zmiany wysokości alimentów. Powyższe stanowisko potwierdza również Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie w wyroku z dnia 24.06.2014 r. (sygn. Akt II SA/OI 532/14)
sądy poszły w kierunku zdroworozsądkowym i logicznym (tak jak powinien brzmieć ten artykuł), ale zajrzymy do ustawy:
Art. 29. 1. Zmiany w wysokości świadczeń z funduszu alimentacyjnego na skutek zmiany wysokości zasądzonych alimentów dokonuje się po wpływie tytułu wykonawczego do komornika sądowego prowadzącego postępowanie egzekucyjne od miesiąca, w którym nastąpiła zmiana wysokości zasądzonych alimentów.
4. W przypadku podniesienia wysokości zasądzonych alimentów dokonuje się wyrównania za okres, o którym mowa w ust. 2.
Wyrównujemy od miesiąca podwyższenia alimentów, nieważne, czy Strona od razu poszła z wyrokiem do komornika.
Wyliczamy wysokość alimentów za dany miesiąc (wyjaśnienia nawet są na stronie ministerstwa) i od tego miesiąca wypłacamy.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare