Mężatka w trakcie rozwodu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 06 maja 2014, 14:45

mężatka, dwoje dzieci z mężem, trzecie z innym panem, ale w akcie urodzenie wpisany oczywiście mąż
nie ma opcji uzyskania informacji o aktualnej sytuacji zawodowej męża, kobieta nie ma z nim kontaktu
dałam odmowę, z uwagi na fakt, że nie jestem w stanie ustalić faktycznej sytuacji zawodowej pana a tym samym nie wiem czy nie uzyskał dochodów nieopodatkowanych ani czy nie uzyskał dochodu.
a jak wy robicie w takich sytuacjach?
czy waszym zdaniem powinnam jej przyznać świadczenia?
anilak

Napisano: 06 maja 2014, 14:48

w takiej sytuacji to raczej wniosek bez rozpatrzebnia (po wezwaniu o dostarczenie brakujacych dokumentow) jelsi nie masz dochodow malzonka a nie decyzja odmowna...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2014, 14:52

zgadzam się z kb
mm1

Napisano: 06 maja 2014, 14:53

nie zrobiłam wezwania z uwagi na to, że napisała mi oświadczenie, że nie ma kontaktu z mężem, nie jest w stanie uzyskać od niego żadnych dokumentów i poprosiła, żebyśmy sami wystąpili do wszelkich potrzebnych urzędów.
zdobyłam co mogłam (US, ZUS, UP itp) ale to było za mało. dlatego dałam jej odmowę.
anilak

Napisano: 06 maja 2014, 15:06

ok, rozumiem, że generalnie nie przyznajecie świadczeń rodzinnych w takich sytuacjach

to podam wam taką ciekawostkę: SKO uchyliło moją decyzję sugerując, że powinnam zażądać dołączenia do akt sprawy zaświadczenia z sądu o złożonym pozwie rozwodowym i toku postępowania w tej sprawie, a następnie na podstawie nowych dowodów pomniejszyć skład rodziny o osobę męża.
niestety, nie mogę znaleźć na to podstawy prawnej w naszej ustawie, czy ktoś może mnie oświecić? dawno nie byłam na żadnym szkoleniu i chyba wiele mnie ominęło...
anilak

Napisano: 06 maja 2014, 15:25

pomniejszyc sklad rodziny o osobe meza to bys mogla dopiero po uprawomocnieniu sie wyroku:D twoje sko zaszalalo;-) nawet zawieszajac postepowanie w sprawie do czasu rozstrzygniecia - tj rozwodu to potem i tak ustalic prawo bez dochodow meza moglabys dopiero od uprawomocnienia sie wyroku nie wczesniej, wczesniej z dochodami meza...dlatego lepiej nie ryzykowac glupich rozmyslan sko i bez kompletu dokumentow wzywac o dostarczenie pod rygorem pozostawienia bez rozpatrzenia...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 9:00

dzięki kb za sensowną odpowiedź (wybacz, że taka spóźniona)
ale mam jeszcze jedno pytanie:
czy jeśli napiszę teraz do kobitki wezwanie na prawomocny wyrok sądu o rozwodzie którego ona oczywiście mi nie dostarczy (bo dopiero co został wyznaczony termin sprawy) to ja mogę pozostawić wniosek bez rozpatrzenia?
czy po decyzji SKO muszę znowu wydać decyzję?
anilak

Napisano: 21 maja 2014, 9:40

help, pls
anilak

Napisano: 21 maja 2014, 9:48

no skoro sko chce,zeby bylo w aktach sprawy zaswiadczenie z sadu o złożonym pozwie rozwodowym i toku postępowania w tej sprawie to trzeba bylo wezwac kobiete do dostarczenie tego zaswiadczenia lub prawomocnego wyroku jelsi juz zapadl a potem, po dostarczeniu - znow odmowic - sko niech sobie przyznaje jesli dla nich jets to sytuacja pozwalajaca na nieliczenie meza do skladu rodziny...wedlug mnie meza w skladzie rodziny nie ma dopiero po prawomocnym wyroku o rozwodzie
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 9:56

czyli nadal decyzja, nie pismo "bez rozpatrzenia"
dzięki kb
anilak

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]