Jak można kobiecie doliczyć alimenty z roku bazowego skoro w 2016r była mężatką, męża dochody były doliczone na tamten czas.nowa pisze:Wasza sprawa.
Jak można kobiecie doliczyć alimenty z roku bazowego skoro w 2016r była mężatką, męża dochody były doliczone na tamten czas.nowa pisze:Wasza sprawa.
Powinny być dowody wpłaty albo ewentualnie oświadczenie pod odpowiedzialnością karną matki dziecka, że otrzymała alimenty np. do rąk własnych. Samo jego oświadczenie to mało...Gops456 pisze:A proszę podpowiedzcie jak rozwiązać sprawę świadczenia wychowawczego, bo Pan ma zasadzone alimenty na dziecko spoza rodziny, rzekomo je płaci, ale płaci alimenty pełnoletniemu dziecku do reki, nie ma żadnych potwierdzeń, oświadczył to tylko na piśmie. Ponadto w 2016 r. nie miał żadnego dochodu, teraz podjął pracę, czy mogę od tego dochodu uzyskanego odjąć mu tą miesięczną kwotę alimentów? Proszę o podpowiedz.
przekazy lub przelewy pieniężne dokumentujące wysokość zapłaconych alimentów, jeżeli członkowie rodziny są zobowiązani orzeczeniem sądu, ugodą sądową, ugodą zawartą przed mediatorem lub innym tytułem wykonawczym pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd do ich płacenia na rzecz osoby spoza rodziny
zgadzam się, męża wykreślamy doliczamy alimentyHonorata pisze:wydaje mi się że należy rozgraniczyć dwie sytuacje: czy w roku 2016 dzisiejsza rozwódka miała zasądzone alimenty od byłego już męża? jeżeli nie miała, alimenty pojawiły się w roku 2017 to faktycznie pani pozostaje w składzie rodziny tylko z dziećmi i nie liczę alimentów, natomiast jeżeli kobieta miała już zasądzone alimenty w roku bazowym, to po rozwodzie następuje zmiana jej sytuacji - wyrzucam ze składu rodziny szanownego tatusia a pani doliczam alimenty z roku bazowego.
Tłumaczenie że nie liczymy jej alimentów bo w 2016 to oni jeszcze byli kochającą się rodziną brzmi jak tłumaczenie co poniektórych przy beciku, że przecież my to się jescze nie znaliśmy w 2016 ! albo ostatnio słyszałam hasło: dlaczego 2016, przecież w ciąży byłam w 2017 a urodziłam 2018