miał świadczenie piel - co teraz?
miał świadczenie piel - co teraz?
Witam
do 30 czerwca pobierałem świadczenie piel na siostrę. Nasi rodzice oboje pracują i nie mogą zajmować się siostrą i ja się nią opiekuję. Rodzice oboje napisali oświadczenie w ośrodku, że pracują i nie sprawują opieki.
moje pytanie - czy ja mogę teraz (jak wejdzie ustawa) ubiegać się o wyrównanie od lipca i nadal pobierać zasiłek dla opiekuna?
do 30 czerwca pobierałem świadczenie piel na siostrę. Nasi rodzice oboje pracują i nie mogą zajmować się siostrą i ja się nią opiekuję. Rodzice oboje napisali oświadczenie w ośrodku, że pracują i nie sprawują opieki.
moje pytanie - czy ja mogę teraz (jak wejdzie ustawa) ubiegać się o wyrównanie od lipca i nadal pobierać zasiłek dla opiekuna?
Re: miał świadczenie piel - co teraz?
tylko,że ten zasiłek juz wczesniej nie przysługiwał - nie wiem jak ktos wydał taka decyzję 

według starego zapisu 17 przysługiwał oczywiście, teraz wyrównanie przysługuje, jesli opieka była sprawowana po czerwcu do tej pory
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Oczywiście, że nie.zuzula pisze:według starego zapisu 17 przysługiwał oczywiście
Walka z wiatrakami since 1998.
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wcale nie oczywiście, ale dopóki nie dorobiliśmy się orzecznictwa w temacie "nie jest w stanie" miały miejsce różne sytuacje.zuzula pisze: według starego zapisu 17 przysługiwał oczywiście,
Jeśli ktoś uważa to za słuszne, może teraz dowodzić, że ta osoba nie spełniała przesłanek na dzień 31.12.12.teraz wyrównanie przysługuje, jesli opieka była sprawowana po czerwcu do tej pory
Tyle, ze jednocześnie kwestionuje swoją decyzję, zgodnie z którą ta osoba pobierała świadczenia do końca czerwca 2013r.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
to jak rozumiec ten art. 17. ust. 1a? "osoba, która nie jest w stanie sprawować opieki nad os. niepełnospr."
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
i w takim przypadku mógł ubiegać się wnuk/rodzeństwo (w brzmieniu ustawy w 31.12.2012r.)
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Np sam jest niepełnosprawny, albogga pisze:to jak rozumiec ten art. 17. ust. 1a? "osoba, która nie jest w stanie sprawować opieki nad os. niepełnospr."
już sprawuje opiekę nad inną niepełnosprawną osobą zależną.
mieszka poza granicami kraju
przebywa w miejscu odosobnienia.
Przesłanka musi mieć charakter obiektywny,a nie wynikać z wyboru strony.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
Oprócz miał świadczenie piel - co teraz? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Rezygnacja z renty
SP a wychowaczy
Wątpliwości
sprawozdanie z SR i FA podpisujemy podpisem elektr
Ronik - zaprzestanie działalności rolniczej OŚWIADCZENIE
zasiłek dla opiekunów - osoba wymagająca opieki zmarła w XII
koszty upomnienia
porównanie śr i CAS
Od kiedy przyznać
nienależnie pobrane samotne
przepisy obowiązujące w dniu 31.12.2012r.
JESZCZE RAZ PROSZĘ O POMOC zp
potrzebne zaświadczenie?
Becikowe
do Elmera fundusz
opiekun prawny na św. piel.