miał świadczenie piel - co teraz?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
brat 1975

miał świadczenie piel - co teraz?

Post autor: brat 1975 »

Witam
do 30 czerwca pobierałem świadczenie piel na siostrę. Nasi rodzice oboje pracują i nie mogą zajmować się siostrą i ja się nią opiekuję. Rodzice oboje napisali oświadczenie w ośrodku, że pracują i nie sprawują opieki.
moje pytanie - czy ja mogę teraz (jak wejdzie ustawa) ubiegać się o wyrównanie od lipca i nadal pobierać zasiłek dla opiekuna?
elza

Re: miał świadczenie piel - co teraz?

Post autor: elza »

tylko,że ten zasiłek juz wczesniej nie przysługiwał - nie wiem jak ktos wydał taka decyzję :!:
zuzula

Post autor: zuzula »

według starego zapisu 17 przysługiwał oczywiście, teraz wyrównanie przysługuje, jesli opieka była sprawowana po czerwcu do tej pory
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

zuzula pisze:według starego zapisu 17 przysługiwał oczywiście
Oczywiście, że nie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

zuzula pisze: według starego zapisu 17 przysługiwał oczywiście,
Wcale nie oczywiście, ale dopóki nie dorobiliśmy się orzecznictwa w temacie "nie jest w stanie" miały miejsce różne sytuacje.
teraz wyrównanie przysługuje, jesli opieka była sprawowana po czerwcu do tej pory
Jeśli ktoś uważa to za słuszne, może teraz dowodzić, że ta osoba nie spełniała przesłanek na dzień 31.12.12.
Tyle, ze jednocześnie kwestionuje swoją decyzję, zgodnie z którą ta osoba pobierała świadczenia do końca czerwca 2013r.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
gga

Post autor: gga »

to jak rozumiec ten art. 17. ust. 1a? "osoba, która nie jest w stanie sprawować opieki nad os. niepełnospr."
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

Daleko mieszka np.
Walka z wiatrakami since 1998.
gga

Post autor: gga »

i w takim przypadku mógł ubiegać się wnuk/rodzeństwo (w brzmieniu ustawy w 31.12.2012r.)
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

gga pisze:to jak rozumiec ten art. 17. ust. 1a? "osoba, która nie jest w stanie sprawować opieki nad os. niepełnospr."
Np sam jest niepełnosprawny, albo
już sprawuje opiekę nad inną niepełnosprawną osobą zależną.
mieszka poza granicami kraju
przebywa w miejscu odosobnienia.
Przesłanka musi mieć charakter obiektywny,a nie wynikać z wyboru strony.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
ODPOWIEDZ