opiekun prawny na św. piel.

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
nowa@

opiekun prawny na św. piel.

Post autor: nowa@ »

Czy św. piel przysługuje opiekunowi prawnemu (osoba chora jest całkowicie ubezwłasnowolniona)? Chora nie ma męża ani dzieci. Jest niepełnosprawna od dzieciństwa. Opiekunem prawnym jest siostrzenica.
Gosia 7

Re: opiekun prawny na św. piel.

Post autor: Gosia 7 »

Moim zdanie nie, bo SP przysługuje tylko osobom zobowiązanym do alimentacji. Ja będę miała podobna sytuacje i też się nad tym zastanawiam.
m&m

Post autor: m&m »

Nie nalezy sie. Siostrzenica nie jest zobowiązana do alimentacji.
nowa@

Gosia 7 daj znać jaką decyzję podejmiesz w przyszłości. Ja myslę żeby dać odmowęi niech się odwoła.
Gosia 7

Post autor: Gosia 7 »

Ok, dam znać co do SP dla opiekuna prawnego spoza rodziny. jadę na szkolenie 19 maja z Panem Wardach, to się jeszcze upewnię, ale wg mnie odmowa. Mam SP pielęgnacyjne dla opiekuna prawnego, ale to jest siostra na brata, rodzice nie żyją i niepełnosprawność od urodzenia. Miałam tez wniosek w 2012 r. na ŚP siostrzenicy na ciocię, jak również zięcia na teściową, obie odmowy. Siostrzenica odwołała się do SKO utrzymało w mocy, zięć sie nie odwoływał, pewnie przekonało go uzasadnienie :D
nowa@

Gosia 7 jesteś już po szkoleniu z Wardachem?? Wiesz jaieś konkrety??
ODPOWIEDZ