miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem w rodzinie zastepczej - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 cze 2010, 16:19

Mam taki problem. Zgłosiła sie do nas rodzina zastępcza dla wnuka. Wnuk mieszka z dziadkami ponad trzy lata, ma u nich meldunek czasowy. Na stałe jest zameldowany u rodziców na terenie innego powiatu. Rodzina zastępcza została ustanowiona dopiero miesiac temu i wtedy też ograniczono rodzicom władzę rodzicielską. Wczesniej przysługiwała im pełna władza rodzicielska. Postanowienie wydał Sąd właściwy na stałe miejsce zameldowania rodziców i dziecka. Jak w tym przypadku ustalić miejsce zamieszkania dziecka. Trochę to skomplikowane. Prosze o pomoc
~izabela

Napisano: 09 cze 2010, 16:33

Miejscem zamieszkania dziecka pozostającego pod wła dzą rodzicielską jest miejsce zamieszkania rodziców albo tego z rodziców, któremu wyłączne przysługuje władza rodzicielska lub któremu zostało powierzone wykonywanie władzy rodzicielskiej (art. 25, 26§ 1 Kodeksu Cywilnego).
Sparwa jest prosta, wydatki ponosił będzie powiat tam gdzie rodzice mieszkają, a nie wasz.
~poca

Napisano: 09 cze 2010, 16:39

Ja jestem także tego zdania. Jednak ten drugi powiat ma wątpliwości, ze względu na to, że dziecko przed ustanowieniem rodziny zstepczej mieszkało na terenie naszego powiatu, pomimo, że rodzice nie mieli ograniczonej władzy rodzicielskiej.
Dzięki za odpowiedź.
~izabela

Napisano: 10 cze 2010, 10:16

Tu nie może być wątpliwości. Dziecko w zadnym razie nie decyduje o swoim miejscu zamieszkania. Miejsem zamieszkania dziecka jest miejsce zamieszkania jego opiekunów prawnych, naturalnych lub ustanowionych przez Sąd. Właściwym powiatem jest powiat miejsca zamieszkania jego rodziców.
~Jaga

Napisano: 10 cze 2010, 10:16

Tu nie może być wątpliwości. Dziecko w zadnym razie nie decyduje o swoim miejscu zamieszkania. Miejsem zamieszkania dziecka jest miejsce zamieszkania jego opiekunów prawnych, naturalnych lub ustanowionych przez Sąd. Właściwym powiatem jest powiat miejsca zamieszkania jego rodziców.
~Jaga

Napisano: 10 cze 2010, 14:00

no właśnie nieuregulowany prawnie temat.art.86a określa,ale niejednoznacznie,dziadkowie biorą dzieci,póżniej występują do sądu a my mamy prezent w postaci kosztów .Miałam już kilka spraw w NSA,m.in.podobną .Jest miejsce stałego zameldowania i postanowienie Sądu z tego powiatu i tego trzeba się trzymać łącznie z kc.
~ewa

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x