mieskzanie gminne czynsz i fundusz remontowy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 mar 2025, 9:29

Szukam postu i nie mogę znaleźć, a ktoś jakieś wyjaśnienie z LEX wrzucił w nim i potrzebuję. Chodzi o to, że gdy jest mieszkanie gminne i w opłatach oprócz czynszu przyrównanego do stawki gminnej jest również podany fundusz remontowy to czy ten fundusz wliczać czy nie.

Na logikę jak dodam czynsz przyrównany do stawki gminnej do funduszu remontowego to wyjdzie mi to większe niż czysty czynsz po stawce gminnej więc bym tego nie liczyła. Ale może jak jest dodatkowo podany oprócz tego to powinno się to jednak policzyć?
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 13 mar 2025, 9:45

Mieszkanie gminne i fundusz remontowy? Raczej niemożliwe. FR jest przy mieszkaniach własnościowych a nie gminnych.

Po przyrównaniu do stawki gminnej, moze zdażyć się że ten czynsz jest wyższy od płaconego faktycznie. Wtedy pozostawiasz te wydatki faktycznie ponoszone (w myśl zasady, ze liczysz to niższe).
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 13 mar 2025, 11:22

no właśnie mam mieszkanie gminne, a tam m.in takie wydatki:
- czynsz 300zł (to już jest po stawce gminnej przeliczone)
-fundusz remontowy 50zł
i nie wiem co z tym zrobić. Też do tej pory miałam FR przy mieszkaniach własnościowych
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 13 mar 2025, 11:54

Alalala pisze:
13 mar 2025, 11:22
-fundusz remontowy 50zł
i nie wiem co z tym zrobić. Też do tej pory miałam FR przy mieszkaniach własnościowych
Zadzwoniłabym do zarzadcy i wyjasniła to
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 13 mar 2025, 12:48

Alalala pisze:
13 mar 2025, 11:22
-fundusz remontowy 50zł
To jakis kosmos. Fundusz remontowy w mieszkaniu gminnym? Czym to zostało wprowadzone? Uchwałą rady gminy? Ale gdyby tak było, to by obowiązywało dla wszystkich mieszkań gminnych w danej gminie. Ale na logikę - jak może być fundusz remontowy w mieszkaniu gminnym? Nie moje mieszkanie, to i nie mnie obciążają remonty nieruchomości.
Zdecydowanie do wyjaśnienia z zarządcą.
KatarzynaCh.
Praktykant
Od: 02 sie 2023, 19:07
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x