Powierzchnia lokalu po spadku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 11 mar 2025, 17:38

Mąż Pani x zmarł i otrzymała po nim w spadku 1/4 własności lokalu. Ona sama posiada 1/2 własności lokalu, pozostała 1/4 lokalu należy do córki zgodnie ze spadkiem. Pani mieszka sama nie ma żadnej umowy z córką na tą 1/4 powierzchni lokalu.
W tej sytuacji zarządca lokalu potwierdzając wniosek wykazuje w nim 3/4 powierzchni lokalu oraz 75% (3/4) wydatków za lokal???
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 11 mar 2025, 19:15

GOPS_1234 pisze:
11 mar 2025, 17:38
Mąż Pani x zmarł i otrzymała po nim w spadku 1/4 własności lokalu. Ona sama posiada 1/2 własności lokalu, pozostała 1/4 lokalu należy do córki zgodnie ze spadkiem. Pani mieszka sama nie ma żadnej umowy z córką na tą 1/4 powierzchni lokalu.
W tej sytuacji zarządca lokalu potwierdzając wniosek wykazuje w nim 3/4 powierzchni lokalu oraz 75% (3/4) wydatków za lokal???
No tak. Albo sami dzielimy opłaty proporcjonalnie do tych 3/4.
Najlepiej jakby córka zawarła z nią umowę użyczenia na tę jej część.
KatarzynaCh.
Praktykant
Od: 02 sie 2023, 19:07
Zajmuję się: DM

Napisano: 12 mar 2025, 9:01

miałam podobną sytuację...rozmawiałam z SKO...i raczej mówili by brać całą powierzchnię i całe wydatki bo mieszka sama... :?
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 12 mar 2025, 9:25

miałam podobną sytuację...rozmawiałam z SKO...i raczej mówili by brać całą powierzchnię i całe wydatki bo mieszka sama...
przed nowelizacją udm był rzeczywiście problem z określaniem powierzchni lokalu przy współwłasności, natomiast po nowelizacji mamy:
art. 5 ust. 4b. Jeżeli wnioskodawca posiada tytuł prawny do części zajmowanego lokalu mieszkalnego, wydatki na mieszkanie ustala się w proporcji odpowiadającej wielkości tej części.

myślę, że można ten przypadek załatwić poprzez spisanie umowy użyczenia do pozostałej części
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Napisano: 12 mar 2025, 9:37

też tak myślałam...ale Pani w SKo powiedziała, że raczej tu chodzi o mieszkanie wynajmowane...a jesli wnioskodawca mieszka w całym lokalu to brać pod uwagę należy cały lokal i całe wydatki
VIP

Napisano: 12 mar 2025, 12:32

:-) pisze: też tak myślałam...ale Pani w SKo powiedziała, że raczej tu chodzi o mieszkanie wynajmowane...a jesli wnioskodawca mieszka w całym lokalu to brać pod uwagę należy cały lokal i całe wydatki
Potem trafi na druga panią w SKO i powie, że ustawa mówi, że posiada tytuł prawny do części zajmowanego lokalu wiec wydatki też powinny być liczone proporcjonalnie.
monelia100
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 16:46
Zajmuję się: SR

Napisano: 12 mar 2025, 12:35

Potem trafi na druga panią w SKO i powie, że ustawa mówi, że posiada tytuł prawny do części zajmowanego lokalu wiec wydatki też powinny być liczone proporcjonalnie.
czyli standard ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 12 mar 2025, 13:40

cóż...ja mówiłam tylko o swoim SKO...ale racja...co skład to inna wizja... :lol:
jeśli to możliwe niech weźmie umowę na pozostałą część lokalu i tyle :roll:
VIP

Napisano: 12 mar 2025, 15:00

W wyniku postępowania spadkowego rodzeństwo (2 osoby) odziedziczyło lokal mieszkalny, każde z prawem do połowy mieszkania. W lokalu mieszka tylko jedno z nich i ubiega się o dodatek mieszkaniowy.
Czy do obliczenia dodatku mieszkaniowego należy uwzględnić metraż równy połowie powierzchni lokalu i w ten sam sposób policzyć wydatki?
Czy wydatki związane ze zużyciem (woda, kanalizacja, itp.) policzyć w całości, a te naliczane od powierzchni mieszkania (np. centralne ogrzewanie, stawka za 1 m2) policzyć w połowie wysokości?
ODPOWIEDŹ
Jeżeli wnioskodawca występujący o dodatek mieszkaniowy jest współwłaścicielem lokalu mieszkalnego i ponosi wydatki związane z jego zajmowaniem, to należy stwierdzić, że jest on osobą uprawnioną do przyznania tego świadczenia. Wysokość dodatku mieszkaniowego po uwzględnieniu normy powierzchniowej, o której mowa w art. 5 ust. 5 u.d.m. uzależniona będzie od powierzchni lokalu oraz wysokości ponoszonych przez gospodarstwo domowe wydatków związanych z jego zajmowaniem. Brak jest przy tym jakichkolwiek podstaw do dzielenia ponoszonych wydatków, czy dzielenia powierzchni lokalu proporcjonalnie do przysługującego współwłaścicielowi udziału w stosunku do lokalu. Przepisy ustawy o dodatkach mieszkaniowych takiego rozwiązania nie przewidują. Przy rozpatrywaniu wniosku organ winien zatem uwzględnić całą powierzchnię lokalu oraz pełne wydatki związane z jego zajmowaniem.
komentarz z lex :roll:
VIP

Napisano: 13 mar 2025, 8:54

wnioski z ww. dyskusji są 2, a mianowicie:
1. art. 5 ust. 4b. UDM "Jeżeli wnioskodawca posiada tytuł prawny do części zajmowanego lokalu mieszkalnego, wydatki na mieszkanie ustala się w proporcji odpowiadającej wielkości tej części"
odnosi się do przypadków z wynajmowaniem części lokalu mieszkalnego [ np. jeden pokój w mieszkaniu trzypokojowym ]
2. w przypadku spadków, darowizn zastosowanie będzie miał Kodeks cywilny tj.
Art. 206 [Współposiadanie] KC "Każdy ze współwłaścicieli jest uprawniony do współposiadania rzeczy wspólnej oraz do korzystania z niej w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem z rzeczy przez pozostałych współwłaścicieli".
czyli dokładnie tak jak mówi ww. opinia z LEX ;) oraz wyroki sądów
Ostatnio zmieniony 13 mar 2025, 9:00 przez brodafix, łącznie zmieniany 1 raz.
brodafix
Podinspektor

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x