mieszkanie WŁASNOŚCIOWE nie z zasobu gminy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 lut 2023, 11:43

Wnioskodawca jest właścicielem mieszkania we Wspólnocie Mieszkaniowej, mieszkanie nie wchodzi w skład zasobu gminy.
Zarządca wypisuje wydatki: woda, ścieki, CO, zaliczka na koszty zarządu, wywóz śmieci, opłata za wodomierz, fundusz remontowy. Do tej pory uwzględnialiśmy wszystkie te wydatki w takiej kwocie jaką zarządca deklarował, gdyż jest to mieszkanie WŁASNOŚCIOWE, nie ma czynszu.
Jednak coraz częściej mam wątpliwości, czy nie powinnam porównywać wydatków do stawki gminnej zgodnie z art. 6 ust. 6 pkt 1 i 2 ustawy o DM...
Jeśli uważacie, że powinnam, to jakie wydatki porównać? jak zastosować ten artykuł?

Podpowiedzcie jak robicie to u siebie.
pytająca1
Stażysta
Od: 07 sie 2019, 21:26
Zajmuję się: FA

Napisano: 16 lut 2023, 15:50

Wydatki nalezy przyrównać do stawki gminnej. Jednak w praktyce zazwyczaj te przeliczone wydatki sa wyższe od tych, ponoszonych. W rezultacie więc liczymy te ponoszone faktycznie.
Osobiście w decyzji mam zawarte wyjaśnienie, że przyrównuję ale i tak liczymy te ponoszone.
To tak w skrócie...;)
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 17 lut 2023, 9:56

Czyli które z wymienionych wydatków powinnam przyrównać do stawki gminnej? a które policzyć w faktycznej kwocie? Czy mogłabyś mi napisać jak to zrobić?
pytająca1
Stażysta
Od: 07 sie 2019, 21:26
Zajmuję się: FA

Napisano: 20 lut 2023, 9:10

też bym chciała wiedzieć co dokładnie przyrównujecie do stawki gminnej? jakie wydatki, które wykazuje zarządca mieszkania własnościowego? w mieszkaniach gminnych mamy pozycje czynsz, woda, scieki, smieci, c.o., u zarządców jest rożnie np. eksploatacja, koszty zarządu, fundusz remontowy, woda, scieki, smieci, c.o.
calibra
Praktykant
Od: 05 lip 2019, 10:48
Zajmuję się: sw, sr, dm, do, dw, st, kdr, dg, cp

Napisano: 21 lut 2023, 10:33

Zaliczka na koszty zarządu + fundusz remontowy - przyrównuje do stawki czynszu gminnego, pozostałe wydatki liczę w kwotach podanych przez zarządcę.
Opłata za wodomierz - nie wliczam do kosztów.
młoda

Napisano: 06 mar 2023, 12:30

kurcze ja mam dylemat z opłatą za wodomierz, czy rzeczywiście nie wliczać tego wydatku:)
kasia.f
Stażysta
Od: 10 cze 2021, 13:50
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, zamówienia publiczne,
pomost

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x