ministerstwo a decyzje małżonków o ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 maja 2014, 10:18

pojawiają się na tym forum głosy, że ministerstwo na swoich szkoleniach (Wardach, Kidyba...) twierdzą, że nie możemy wypłacać ZDO w przypadku gdy ŚP było przyznane dla małżonka.
Jeżeli jest to prawda jakie dają uzasadnienie? Bardzom ciekaw czy mają jakąś podstawę prawną do tego...
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 10:20

22 maja mam szkolenie z wardachem i zapytam :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 10:51

Jestem pewien że chodzi o literalne brzmienie art. 17 ust. 5 pkt 2 lit b -czyli pozostawanie osoby wymagającej opieki w związku małżeńskim.
Bzdura wypunktowana przez WSA w całej Polsce na gruncie świadczenia pielęgnacyjnego. Co ma na celu nie wiem, bo skoro SKO i WSA pwyraźnie określały swoje stanowisko przy SP, to teraz MPiPS kupi tylko trochę czasu. Chyba że liczą na to, ze ludzie pozbawieni od 10 m-cy prawa do świadczeń, teraz odwołania nie złożą.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 11:22

byłam
dlatego, że nie ma obowiązku alimentacyjnego
jak kiedys odmawialiśmy małżonkom SP i po odwołaniu je dostali, to mamy dalej małżonkom odmawiać i sugerować odwołanie
aggga

Napisano: 15 maja 2014, 11:35

aggga pisze:byłam
dlatego, że nie ma obowiązku alimentacyjnego
jak kiedys odmawialiśmy małżonkom SP i po odwołaniu je dostali, to mamy dalej małżonkom odmawiać i sugerować odwołanie
To jest bzdura. W swoim komunikacie dla potrzeb SZO sami wskazywali, że przysługuje on, bo między małżonkami istnieje obowiązek o charakterze alimentacyjnym (quasi alimentacyjny), a w orzecznictwie przyjęło się, że należy go zrównać z obowiązkiem alimentacyjnym.
Oni sami sobie zaprzeczają. Na orzecznictwo powołują się kiedy in wygodnie, odrzucając jednocześnie to, co WSA orzekały w przedmiocie małżonków na gruncie SP.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x