Cześć.
Refresh mnie potępi zapewne, ale zapytam:
czy mobingiem jest zwrócenie uwagi pracownikowi na to, że:
- Klient złożył wniosek o pomoc 20 października,14 grudnia przychodzi i mówi, że nie ma ani zasiłku na leki, ani ubezpieczenia, a za 2 dni pracownik podkłada Ci wywiad z 4 grudnia, który nie widnieje w rejestrze wywiadów, ani rejestrze wyjść...;
- Klientka złożyła 3 listopada wniosek o pomoc na opał, żywność i usługi opiekuńcze, znowu braki w rejestrach, wywiad z 15 grudnia i... zasiłek pocztą do 30-go grudnia; zmieniam na wypłatę w kasie na 23 grudnia, ale Klientka dzwoni i mówi, że chce zasiłek, bo ani u niej pracownika nie było, ani zasiłku nie dostała, a ma zimno w domu, jest po pobycie w szpitalu i.... Zmieniam decyzję - wypłacam świadczenie już 18 grudnia, bo potrzeby raczej pilne....;
- w szufladzie leżą wnioski z października, listopada nadal nierozpatrzone;
- ze skargami przychodzą ludzie, którzy we wrześniu składali wnioski o obiady i ... mają je opłacane od.. listopada, a wywiady podpisywali w OPS...
- nie wspomnę o notorycznych błędach w sumowaniu dochodów, a w niektórych przypadkach nawet o niesprawdzaniu sytuacji dochodowej rodziny (ludzie mają pracę dorywczą albo przeszli na zasiłki dla bezrobotnych, czasem przechodzą na renty czy emerytury);
Nadal uważacie, że to mobbing? Nic dziwnego, że Klienci nas nie lubią. Jednak nadal uważam, że pracownik socjalny to zawód dla pasjonatów i osób o wysokim morale. Pomoc społeczna to nie miejsce dostawania pieniędzy za nicnierobienie, to zawód szczególnego zaufania i odpowiedzialności za ludzi.
Jeśli się mylę, to z pokorą przyjmę krytykę.
I to raczej pracownicy potrafią zaszczuć kierownika - ileż razy słyszałem słowo mobbing odmieniane we wszystkich przypadkach, ile razy w mojej obecności pracownik mówił do telefonu: tak panie mecenasie, wrócimy do tematu, ja tego tak nie zostawię...
Myślę, że niedługo na tym forum przeczytacie o OPSie, w którym fałszowało się dokumentację, okłamywało się Klientów, grzebało się w dokumentacji ZI i wtykało w teczki xera z dokumentów ZI z nieanonimizowanym danymi innych rodzin, ile oświadczeń brało się od ofiar przemocy, że w domu ok, bo się nic nie robiło, ile sytuacji dzieci nie było monitorowanych a o rodzicach pisało się, że są psychiczni i o rodzinie, której chcąc ukryć własne zaniedbania założyło się NK żaby własną bezczynność ukryć.
Refresh, można zaszczuć też kogoś kto nie przemilcza nieprawidłowości, można go oskarżyć o mobbing i złe traktowanie pracowników, ale pamiętaj, że mądry szef wie gdzie wskazać błędy i ignorancję pracownika.
A co gdy pracownik pomawia przełożonego?
Jak zareagować na pomówienie?
No i jeszcze jedno: anonimy zrobiły się modne ostatnio.
Nawet jeśli spadnie na mnie deszcz krytyki, to wszystkim Wam życzę obiektywizmu, spokoju, otwartych umysłów i serc nie tylko z okazji Świąt. Życzę by każdy z nas pozostał zawsze sobą, miał serce ogromne i umysł otwarty, by każdego dnia chociaż jeden uśmiech na twarzy widział i łzę z cudzego oka otrzeć potrafił przełamując wszelkie własne ograniczenia.
Serdecznie Was pozdrawiam,
Kij w Mrowisko.