Student złożył wniosek na semestr zimowy 2019/2020. Wniosek złożył z wystawioną już fakturą. Czy w takim wypadku jest to refundacja czy dofinansowanie? Umowę pisać na refundację czy dofinansowanie?
W programie jest napisane, że można refundować tylko czesne, o ile dobrze interpretuje:
"Refundacja poniesionych kosztów może dotyczyć:
w przypadku modułu I:
Obszar A: Zadanie 1 i 4, Obszar B: Zadanie 1, 3 i 4 oraz Obszar C: Zadanie 1, 3 i 5 – wyłącznie kosztów poniesionych po zawarciu umowy dofinansowania,
w pozostałych przypadkach – także kosztów poniesionych do 180 dni przed dniem złożeniem wniosku;
w przypadku modułu II – kosztów opłaty za naukę (czesnego) dotyczących bieżącego roku szkolnego lub akademickiego, niezależnie od daty ich poniesienia.".
W kierunkach jest napisane tylko o dofinansowaniu:
"10. W ramach modułu II kwota dofinansowania kosztów nauki, dotyczących
semestru/półrocza objętego dofinansowaniem, wynosi w przypadku:
1) dodatku na pokrycie kosztów kształcenia – do 1.000 zł;
2) dodatku na uiszczenie opłaty za przeprowadzenie przewodu doktorskiego – do
4.000 zł;
3) opłaty za naukę (czesne) – równowartość kosztów czesnego w ramach jednej,
aktualnie realizowanej formy kształcenia na poziomie wyższym (na jednym kierunku)
- niezależnie od daty poniesienia kosztów, przy czym dofinansowanie powyżej kwoty
3.000 zł jest możliwe wyłącznie w przypadku, gdy wysokość przeciętnego
miesięcznego dochodu wnioskodawcy nie przekracza kwoty 764 zł (netto) na osobę."
W kierunkach jest zapis - "niezależnie od daty poniesienia kosztów", ale nazywają to dofinansowaniem.
Czytam i czytam, raz nazywają refundacją, raz dofinansowaniem "niezależnie od daty poniesienia kosztów". Czyli w takim wypadku refundacja czesnego (faktura przed złożeniem wniosku) + dofinansowanie dodatku (aktualny semestr)?
Nie chce zakładać dodatkowego wątku, a pytanie tyczy się Modułu II.
Niektórzy studenci mieli sesję poprawkową końcem lutego początkiem marca, zostało mi 3 studentów, którzy nie dostarczyli zaświadczeń, potwierdzających zaliczenie semestru, a zbliża się termin końcowego rozliczenia. W związku z tym iż nie mogą uzyskać tych zaświadczeń z dziekanatu, Poradźcie, w jaki sposób, mogą mi jeszcze potwierdzić, zaliczenie, jakim dokumentem ?
może być też zaświadczenie, że uczęszczali na zajęcia objęte programem nauczania, jeżeli nie zaliczyli czegoś. Ja wypłacam dodatek wówczas na podstawie takiego zaświadczenia.
tak tak, wiem, że jest taki zapis, tylko mi bardziej chodziło o to, że studenci mają utrudniony dostęp do zaświadczeń wydawanych przez dziekanaty i nie mają możliwości dostarczyć mi ani zaświadczenia o zaliczeniu semestru, ani o uczęszczaniu na zajęcia. Ale na szczęście mają już semestry zaliczone i wszystkie oceny powpisywane do systemu Dziękuje za pomoc