moduł II nauka od nowa? - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 25 cze 2015, 18:34

Czy beneficjent z mgr może rozpocząć naukę w szkole policealnej w całkiem innej dziedzinie niż studia na których dostał dofinansowanie. Według mnie tak, ale może czegoś nie wyczytałam
Kasia_L
Praktykant
Od: 25 cze 2015, 14:06
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2015, 8:10

Myślę, że nie. Ma rozpocząć naukę na poziomie wyższym. Policealna szkoła to poziom niższy od studiów.
ŁG1

Napisano: 26 cze 2015, 8:52

A ja uważam że można. gdzie jest napisane że musi to być wyższy poziom niż osiągnął? na poziomie wyższym oznacza tylko że są to ściśle określone szkoły. skoro chce się przekwalifikować to ja uważam że nie ma w tym żadnego problemu i powinniśmy dofinansować. oczywiście ważne żeby mieściło się to w limicie semestrów możliwych do dofinansowania.
pcpr

Napisano: 26 cze 2015, 11:50

należy zacząć od tego co to jest kontynuowanie nauki. jest to proces, który rozpoczyna się w szkole podstawowej i trwa poprzez kolejne szkoły, coraz wyższego szczebla zg z programem usamodzielnienia, kończący się zdobyciem zawodu bądź konkretnego wykształcenia. szkoła policealna nie jest dla osoby, która zdobyła wyższe wykształcenie kontynuowaniem nauki. Celem podjęcia takiej nauki jest co najwyżej przekwalifikowanie związane np z brakiem ofert na rynku pracy ale to już jest działka urządów pracy, które posiadają środki na ten cel i nie to ma nic wspólnego z kontynuowaniem nauki. MS
MałgorzataS

Napisano: 26 cze 2015, 11:56

moduł II - pomoc w uzyskaniu wykształcenia na poziomie wyższym Dla mnie odpowiedź jest prosta. szkoła policealna nie jest szkołą wyższą....
mon w

Napisano: 26 cze 2015, 12:16

mon w pisze:moduł II - pomoc w uzyskaniu wykształcenia na poziomie wyższym Dla mnie odpowiedź jest prosta. szkoła policealna nie jest szkołą wyższą....
może i tak, ale..... proponuję sprawdzić rozdział VI ust. 2 pkt 2 Tekstu jednolitego pilotażowego programu „Aktywny samorząd” (dla ułatwienia: " 2. nauka w szkole wyższej lub szkole policealnej lub kolegium lub przewód doktorski otwarty poza studiami doktoranckimi").
pcprkolb

Napisano: 26 cze 2015, 12:25

dla mnie szkola policealna to tez nie jest szkola wyzsza, ale tu nie chodzi o nasze zdanie tylko o program. jest źle napisany i wszyscy o tym wiemy. ale zgodnie z programem nie widzę przeciwwskazań do odmowy takiej osobie dofinansowania. Przeciez nawet powtarzają studia i płacimy, zaczynają nowe kierunki i tez placimy. więc przekwalifikowują się to też powinniśmy placić....
pcpr

Napisano: 29 cze 2015, 11:49

Tak, może, taką mam odpowiedź z PFRON z 2013 r.
Marzanka

Napisano: 07 paź 2015, 13:16

Marzanko, a możesz ją zamieścić na forum? Może skan jakiś...Bardzo proszę... :shock:
noa

Napisano: 08 paź 2015, 14:33

A co zrobić w sytuacji kiedy beneficjent ma wykształcenie wyższe mgr skończył szkołę policealną, studia podyplomowe a teraz znowu składa o dofinansowanie do nauki w szkole policealnej, która de facto związana jest z jego obecną pracą i wykonywaniem zawodu????
ppppcpr

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x