Moduł II-kontrola - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 cze 2015, 14:04

mam pytanko, co byście zrobili w takiej sytuacji???
w 2014 chłopak złożył wniosek o dof. do studiów (czesne +dodatek), podpisałam umowę, wypłaciłam dofinansowanie, rozliczył się w terminie tj. dostarczył fakturkę i wszystko ok. Teraz kontroluję umowy. Wysłałam zapytanie na uczelnię żeby potwierdzili że studiował i dostałam odpowiedź że w dniu 05 lutego 2015r. zrezygnował ze studiów. Semestr miał trwać do 15-go, a rozliczył się 19-go tj. jak już nie studiował, o czym nie raczył poinformować Realizatora. Czy w takiej sytuacji powinien zwrócić całe dofinansowanie czy tylko część. Ja uważam że całość, bo gdyby to zgłosił można by pomniejszyć o dni kiedy nie kontynuował nauki. A jakie jest wasze zdanie proszę o pomoc.
Basia 0411

Napisano: 22 cze 2015, 14:45

Myśmy miały taką sytuację. Osoba zwracała tylko za okres w którym już nie była studentem. Też wszystko wyszło w trakcie kontroli.
ŁG1

Napisano: 23 cze 2015, 7:44

Z programu wynika, ze studenci nie muszą kończyć studiów, semestrów czy zdawać egzaminu na prawo jazdy. Jeżeli studiował do lutego to należy pomniejszyć mu tylko o te dni kiedy już studentem nie był. Nie możemy przecież karać ich za to, że być może to nie był jednak ten kierunek o którym od tak dawna marzyli :D ;)
mon w

Napisano: 08 lip 2015, 14:24

Witam,

przejęłam Asa od koleżanki i mam pytanie odnośnie kontroli
są jakieś specjalne załączniki do kontroli? protokoły?
Wszystkich trzeba skontrolować?
są na to jakieś terminy, wytyczne?

będą wdzięczna za wszelką pomoc
pozdrawiam
Gość

Napisano: 08 lip 2015, 15:30

Zależy co chcesz kontrolować.
Np Moduł II i obszar D, to możesz potwierdzić nawet telefonicznie (sporządzasz notatkę służbową z kontroli). W zeszłym roku (albo dwa lata temu) przy podpisywaniu aneksu pojawił się zapis o kontroli i dołączono tam druk takiego sprawozdania i na podstawie tego tworzyłam druki do kontroli wnioskodawców.
Jeśli dobrze pamiętam, to wystarczy skontrolować 10% zrealizowanych wniosków.
Aaaa, i jeszcze, jak kontrolujesz zaświadczenia z uczelni, faktury albo przedszkola, to później wyślij też pytania do tych wnioskodawców (właśnie te, które stworzysz na podstawie sprawozdania z kontroli).
Ale oczywiście ja to tak robię, a czy dobrze - okaże się przy jakiejś kontroli PFRON :o
PCPR

Napisano: 29 lip 2015, 13:10

dzięki za pomoc:)
przygotuje protokoły zgodnie z załącznikami do sprawozdania:)

jeszcze raz dziękuje
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x