Moduł II-rezygnacja w trakcie nauki - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 27 sty 2014, 16:17

Beneficjentka poinformowała PCPR o rezygnacji z nauki z powodu złej frekwencji, w trakcie trwania semestru, oczywiście po przekazaniu zaliczki w Module II. W jakim zakresie rozwiązać umowę: na całość środków z odsetkami, czy tylko na czesne z odsetkami?
Czy ktoś miał już taki przypadek?
~Marzena

Napisano: 28 sty 2014, 10:09

Co o tym sądzicie?
~Marzena

Napisano: 28 sty 2014, 11:23

moim zdaniem powinien zwrócić część czesnego która dotyczyła okresu w którym zrezygnował z zajęć. Np 2/3.
i chyba bez odsetek. Ale nie jestem pewna. My nie wypacaliśmy pieniędzy zaliczkowo tylko pod faktury...
~gava

Napisano: 28 sty 2014, 17:15

Jest to fajna podpowiedź. Pogrzebałam w interpretacjach z 2013 r. i jeszcze nic z tego nie wynika. Rozliczenie umowy jest niezależne od zaliczenia roku. Program nie przewiduje sankcji za brak dobrych wyników edukacji, same ogólniki.
~Marzena

Napisano: 29 sty 2014, 9:46

dokładniej rozwiązaliśmy to tak, że w przypadku semestru zimowego przyznajemy kwotę, ale wypłacamy ją do końca grudnia jeśli student przedstawi fakturę za cały semestr. Do końcowego rozliczenia student musi przedstawić oświadczenie, że nie przerwał nauki w trakcie trwania semestru.
~gava

Napisano: 29 sty 2014, 10:35

U mnie jest sytuacja, że naukę przerwał i co w tej sytuacji, czy proporcjonalnie, czy ma zwrócić całość?
~Marzena

Napisano: 29 sty 2014, 10:48

Może zastosować taką regułę, jaka jest opisana w przypadku gdy student dostanie lekki stopień niepełnosprawności lub w ogóle nie otrzyma orzeczenia. O ile dobrze pamiętam wtedy proporcjonalnie do czasu w którym nie posiada orzeczenia zmniejsza się dofinansowanie...
~gava

Napisano: 29 sty 2014, 10:51

Dzięki, idzie w kierunku proporcjonalnie do okresu nauki, zgodnie z informacją ze szkoły od kiedy rezygnacja. Dodatku nie ruszam?, tylko czesne?
~Marzena

Napisano: 29 sty 2014, 11:41

Dodatku bym chyba nie ruszała, ale może warto zadzwonić do swojego oddziału PFRON? nie wiem jak u was, ale u nas zazwyczaj coś doradzą i nie ma większych problemów z udzielaniem informacji....
~gava

Napisano: 29 sty 2014, 12:31

Jeszcze czekam na informację ze szkoły, aby mieć pełny pogląd na sprawę. Dzięki za pomoc.
Dobrze jest mieć takie wsparcie merytoryczne.
~Marzena

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x