MY robimy uchylenie informacji od do ? podpowiedzcie technicznie jak to wygląda potem wysyłamy akta? Jak to robicie papierowo elektronicznie? Jestem nowa w temacie. I co dalej czy ŁUW przesyła coś jeszcze czy Pani musi do nas zwracać czy do ŁUW?
Jeśli urząd przysłał Ci pismo i napisał od kiedy do kiedy zachodzi koordynacja to musisz wydać decyzję uchylającą prawo do świadczenia od ... do ... . Wysyłasz tej osobie której uchylasz. Potem czekasz 14 dni aż się uprawomocni dezycja. I potem piszesz pismo przewodnie i mówisz że na podstawie pisma nr ... z dnia ... zostało uchylone prawo do świadczenia wychowawczego w okresie w którym zachodzi koordynacja. I oczywiście w programie musisz sobie uchylić żeby nie poleciała wypłata. I czekasz na odpowiedź Urzędu Wojewódzkiego który kraj jest właściwy do wypłaty. Jesli Polska to napiszą Ci że na przykład od 01.10. 2020 r. musicie wypłacić
Wyślą Ci decyzje , że były nienaleznie pobrane świadczenia od ... do .. I wskażą tam kwotę i odsetki jakie są do spłacenia. I będziesz musiałą potrącać z bieżących wypłat, lub mogą wpłacić Ci w całosci wkotę którą oddają
Wypłacałam świadczenie wychowawcze przyznane przez nasz organ do 30.09.2020 r, a teraz wojewoda ustalił że koordynacja zachodzi w okresie od 01.05.2020 r. do 31.05.2021 i wydał informację o przyznaniu świadczenia wychowawczego za okres od 01.05.2020 r. do 31.08.2020 r. W informacji mam wskazane że świadczenie przyznane przez Wojewodę wypłaca OPS. Czy ja dobrze rozumiem że za wrzesień Wojewoda zrobi nienależnie pobrane, ale co z okresem od 01.05.2020 r. do 31.08.2020 r., ja już wypłaciłam świadczenie za ten okres wcześniej, czy piszę sobie tylko notatkę do akt, że wtedy było wypłacone dlatego świadczenie przyznane teraz przez wojewodę zostaje rozliczone na poczet tego wypłaconego wcześniej? Jak robicie? Mam pierwszy raz taką sytuację.