może ktoś ma pomysł........... - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 22 lut 2014, 0:00

Mam klientkę chorą psychicznie, wymaga leczenia, mieszka sama.Nikt nie ma nad nią kontroli. Dwukrotnie wzywałam lekarza psychiatrę, nie było jej w domu /ciągle gdzieś jeździ/. Skierowałam do sądu wniosek o skierowanie do szpitala bez jej zgody. Są zwrócił, bo nie było zaświadczenia aktualnego o stanie zdrowia. Nie mogę tego tak zostawić. Zamówiłam ponownie wizytę lekarza ale jak mieć pewność, że będzie w domu?? Chciałabym,żeby się wszystko powiodło.
~xxx

Napisano: 22 lut 2014, 0:29

ano pozostała ci jeno wiara wew łopaczność boską
~mini ster

Napisano: 22 lut 2014, 12:52

sciagnij ja do osrodka pod pozorem wyplaty kasy
~MSC

Napisano: 22 lut 2014, 16:53

/niezły pomysł jeden i drugi / może ktoś jeszcze............
~xxx

Napisano: 24 lut 2014, 10:47

My mieliśmy taka ujeżdżającą kobietkę i wystąpiliśmy do sądu o umieszczenie w dps bez zgody - w tym przypadku nie ma konieczności załączenia zaświadczeń lekarskich, sąd ma obowiązek przeprowadzić badanie przez biegłego psychiatrę. Trwało to może z pół roku, ale udało się :)
~anka

Napisano: 24 lut 2014, 16:17

Potwierdzam. Przepis parę lat temu się zmienił i nie musi być zaświadczenia lekarskiego. Trzeba dobrze umotywować.
Wklejam coś, co może się przyda... Chyba zmienił soę Dz.U. w ustawie o ochronie zdrowia psychicznego, sprawdź sobie...

Wniosek

Na podstawie art.8, art.29 ust.2 i 3, i art.30 ust.1 ustawy z dnia 19 sierpnia 1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego (Dz.U. z 1994 r. Nr 111, poz.535 z późn.zm.) – Ośrodek Pomocy Społecznej w ... zwraca się z wnioskiem o przyjęcie do szpitala psychiatrycznego bez zgody osoby chorej psychicznie Pani ... , zamieszkałej: ... , PESEL: ... .

Uzasadnienie

Pani ... jest znana w tut. OPS od m-ca stycznia 2010 r., od kiedy wpłynęły pierwsze sygnały ze środowiska lokalnego o złym stanie zdrowia psychicznego klientki. Pracownik socjalny nie miał mozliwości przeprowadzenia u klientki wywiadu środowiskowego, ponieważ ....
~Esia

Napisano: 24 lut 2014, 16:23

W przypadku takiego wniosku, Sąd z urzędu sprawdzi, czy wymaga leczenia szpitalnego, czy jest zdolna świadomie wyrazić swoją wolę, czy wymaga opieki osób drugich, umieszczenia w DPS, czy brak takiej opieki zagraża jej życiu...
~Pracownik socjalny

Napisano: 24 lut 2014, 21:17

Może nie mam szczęścia, ale napisałam bardzo szczegółowy opis jej sytuacji, że wymaga opieki, pomocy, leczenia. Wniosek z sądu został zwrócony ponieważ nie było aktualnego zaświadczenia o stanie zdrowia. W uzasadnieniu sąd podał, że dwukrotna próba zdobycia go / nieudane wizyty domowe/ to za mało. Miałam nadzieję, wiem,że od jakiegoś czasu nie musi być takiego zaświadczenia, jeżeli trudno je zdobyć, no ale niestety, muszę dalej kompinować a wizytę mam naznaczoną na 05.03.
~xxx

Napisano: 24 lut 2014, 23:13

Ponownie napisz to samo o zagrożeniu zdrowia i zycia ww. do prokuratury, powinna wszcząć postępowania, a sąd musi się ustosunkować. Powodzenia.
~MEK

Napisano: 25 lut 2014, 10:54

na podstawie art.. 30 ust. 1 do omawianego wniosku dołącza się orzeczenie lekarza psychiatry szczegółowo uzasadniające potrzebę leczenia w szpitalu psychiatrycznym. Sąd zwrócił wniosek na podstawie art. 30 ust. 2.
Moim zdaniem należy wysłać wniosek ponownie (oczywiście po podjęciu kolejnych prób uzyskania wymaganego zaświadczenia lekarskiego) i zasugerować możliwość zarządzenia badania przez sąd wynikającą z art. 30 ust. 3.
Nie odpuszczajcie w każdym bądź razie :) i powodzenia
~anka

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x