Witam, po raz pierwszy na forum. Mam pytanie, odnośnie wydawania decyzji i zakończenia postępowania. Jestem pracownikiem referatu który \"fizycznie\" wydaje decyzje administracyjne. Wywiad środowiskowy oraz materiał dowodowy wiadomo zbiera pracownik socjalny. W czym problem: otóż trafia do mnie wywiad, w środku mnóstwo dokumentów, pracownik w sytuacji opisowej pisze bardzo ogólnie, ja mam \"stworzyć\" decyzję odmowną. Wydaje mi się, ze powinien do mnie trafić wywiad w formie takiej, która umożliwi mi \"fizyczne\" wydanie decyzji, bez wgłębiania się w cały proces zbierania materiału, bez kombinacji nad uzasadnieniem itp. Przecież ja nie byłam w środowisku, ja nie znam sytuacji a opis pracownika jest oględny, ogólny i na dodatek kompletnie pozbawiony uzasadnienia tej odmowy. Powiedzcie jak to jest u Was w Ośrodkach? Bo u nas to wygląda tak, że ja mam wydać tą skomplikowaną odmowę sama oceniając zebrany materiał dowodowy a pracownik potem uzupełni wywiad pod moja decyzję!
Jak to wy wypisujecie odmowę sami ja tworząc/???? U nas jest od tego decyzyjny lub kierownik. Zwróć wywiad i poproś o uzasadnienie odmowy łącznie z podstawiani prawnymi a poza tym wywiad to nie śmietnik i ma pospinać i ułożyć w kolejności ważności dokumenty.
My robimy wywiady i piszemy decyzje, odmowne też. Ale faktycznie, jeżeli nie robisz wywiadów to trudno napisac decyzję zwłaszcza odmowną nie znajac sytuacji -idź do socjalnego niech ci przedstawi całą sytuację
To pracownik socjalny powinien dokładnie opisać wywiad i wnioskować o odmowę ,natomiast kierownik powinien w uzasadnieniu opisać dlaczego odmawia i do ciebie powinien trafić taki wywiad i dopiero Ty możesz go wprowadzić do systemu i napisać decyzję
U nas jest osobna komórka, która tworzy decyzję ale całość dokumentacji oraz wywiad tworzy pracownik socjalny i w wywiadzie jest wniosek pracownika socjalnego np. o przyznanie zasiłku lub odmowa -podstawa prawna i to jest zaakceptowane przez kierownika.
u nas ja piszę decyzje, nie znając środowiska chociaż jestem pracownikiem socjalnym. Ja mam część etatu a decyzje piszę wszystkie i prowadzę cały pomost. Nie ma mowy żeby w wywiadzie była podstawa prawna i jeszcze dokładny opis. Zazdroszczę tym wyżej wywiadów i kierownictwa