na jakiej podstawie mozna umozyc zalegla zaliczke alimentacyjną - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 lis 2009, 19:12

Jakie sa przeslanki do umozenia zaleglej zaliczki alimentacyjnej,czyli krotko na jakiej podstawie dziewczyny umazacie.Nadmienie tylko ze dluznik placi regularnie alimenty na dziecko.z gory dziekuje za odpowiedz.
~iwona44

Napisano: 29 lis 2009, 22:20

znajdź sobie w ustawie o funduszu zapis u umorzeniu- dotyczy to w zależności od ilości spłaconej zali.- procentowo można umorzyć- bądź jeśli przedstawi swoją sytuację dochodową, zdrowotną i materialną- wtedy decyduje dyr. ośrodka- i o ile będzie miał dobry dzień na umarzanie temu dłużnikowi... pozdrawiam
~iwona

Napisano: 02 gru 2009, 12:58

Wydaje mi sie, że przy umarzania Zaliczki alimentacyjnej bierze się pod uwagę czy płaci przez konkretny czas konkretne kwoty. W ustawie o pomocy... nie ma mowy o braniu pod uwagę sytuacji materialnej i rodzinnej - art. 30 ust. 1
~Jola

Napisano: 07 gru 2009, 15:55

tylko 30 ust. 1 o pomocy osobom uprawnionym, nie bada się sytuacji dłużnika tylko skutecznosć egzekucji
~kaja

Napisano: 10 gru 2009, 9:28

a brak egzekucji to skuteczna egzekucja czy nie ??

Znaczy płacenie z pominieciem komornika prze ilestam lat w to bedzie skuteczna czy nie ??

A ugoda z dluzniczka ze od odzis aliementy beda po 1 groszu miesiecznie i wplata górka za 10 lat - to bedzie skuteczna i bedzie podstawa do umozenia ??

Wszystko to g. w ustawie jest ze moze umozyć a tak naprawde nie moze ;(
~dłuznik

Napisano: 08 sty 2010, 12:12

Myślę że art. 30 o pomocy osobom uprawnionym .... nie ma tu zastosowania bo chodzi o zaliczkę alimentacyjną , więc tu raczej
art. 46 Fa
art. 16 ZA
art. 30 ŚR
~Hera

Napisano: 15 sty 2010, 10:42

Hera, niestety nie masz racji. Przeszłam przez całą procedurę w związku z umarzaniem ZA ( 2 sprawy w SKO) i tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że w sprawie umarzania ZA nie bierze się pod uwagę sytuacji rodzinnej czy materialnej tylko to czy płacił regularnie przez dany okres podany w art. 30 ust. 1 obecnej ustawy. W żadnym wypadku nie możesz powoływać się na art. 16 poprzedniej ustawy!!!
Decyzję o umorzeniu bądz o odmowie umorzenia podejmuje OWD!!!
~Jola

Napisano: 08 mar 2010, 15:36

Witam czy ktoś ma moze wzór decyzji o umożeniu zaliczki alimentacyjnej
~kaba

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x