Pani złożyła wniosek w sierpniu na 2 dziecko. Świadczenie zostało przyznane. Kilka dni temu wpłynął kolejny wniosek elektroniczny tej samej Pani, ponieważ urodziło się 3 dziecko. Wniosek złożony na 2 i 3 dziecko. Na 2 dziecko muszę odmówić, ponieważ świadczenie zostało przyznane już w sierpniu. Na jaki artykuł powołać się w decyzji? Myślałam, żeby Pani poprawiła wniosek, ale z tymi ludźmi nie da się nic załatwić...
No to robisz postanowienie zgodnie z KPA (art podałem wcześniej). A jeżeli szefostwo się upiera na inne rozwiązanie to niech poda podstawę prawną do tego i oczywiście również ma podpisać ten dokument.
jak ktoś złożył mi 2 razy wniosek na to samo dziecko to zawsze odmawiałam wszczęcia, a tu jest jeszcze to najmłodsze dziecko. Ja bym zrobiła postanowienie o odmowie wszczęcia i decyzję przyznającą. Czy tak formalnie będzie ok?
niepotrzebie mnożysz dokumenty.... jedna decyzja, 1. Przyznaję...2. Umarzam post. w części dot.... itd
Odmowa jest to merytorycznie rozstrzygnięcie a nie można merytorycznie rozstrzygać czegoś co już zostało rozstrzygnięte. Klient bedzie miał dwie decyzje z których będą wynikać dwie różne rzeczy.
A ponowne rozstrzyganie merytoryczne sprawy już rozstrzygnietej skutkuje nieważnością decyzji.