...nadchodzi koniec OPS-ów - Księgowość

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 05 lut 2014, 15:46

z drugiej strony, pracowalem kiedys w zespole obsługi szkół. Klepałem 8h rózne rzeczy i do domu. Nic mnie nie obchodzily plany wykonania zangażowania, bylo spoko. A że zarobki nizsze o funkcyjny, to jakos mozna przeżyć, oczywiście jezeli człowiek zostanie w takiej jednostce.
~kic13

Napisano: 05 lut 2014, 21:42

...nie tylko OPS-y będą miały proble. Oświata i co troszkę chyba jest dziwne - instytucje kultury też mają przejść do CUW.

BMW
~TW

Napisano: 05 lut 2014, 21:53

trzy lata trafiłam do OPSu- jako księgowa zasuwantus jak nie wiem co - bo i ksiegowość i kadry i płace - nie wspomnę o czysto fizycznym księgowaniu i dekretowaniu. a jeszcze sprawdzanie kont uzgadnianie wypłaconych zasiłków - środki trwałe ,inwentaryzacje i ch olera wie co jeszcze - czasem nie wiem jak się nazywam i nasz OPS nie jest wczle duży- nie wyobrażam sobie żeby ktoś mi jeszcze coś dołożył, albo to co robię dołożono innej księgowej -leżymy i kwiczymy.
A właśnie 3 lata temu zaczęły się zmiany w budżetówce-ja to mam szczęście
~Kaja

Napisano: 05 lut 2014, 21:54

Poczekamy zobaczymy - nie ma co na zapas się martwic.Pozdrawiam:)
~EWAII

Napisano: 05 lut 2014, 21:55

Ale przeżywacie i dajecie się prowokować. Byle ktoś coś napisze, a wy zaraz dramatyzujecie.
~magda

Napisano: 05 lut 2014, 22:38

poczekamy, zobaczymy
~ola

Napisano: 05 lut 2014, 22:43

nadchodzi koniec wszystkiego !!!!!!!!
~MIMI

Napisano: 05 lut 2014, 23:01

.....nadchodzi koniec zimy
~pimpam

Napisano: 05 lut 2014, 23:46

Stanowisko
Ośrodka Pomocy Społecznej w Suwałkach w sprawie
„Projektu założeń ustawy o poprawie warunków świadczenia usług przez jednostki samorządu terytorialnego”.

Z uwagą zapoznaliśmy się z propozycjami zawartymi w „Projekcie założeń ustawy o poprawie warunków świadczenia usług przez jednostki samorządu terytorialnego”.
Przyjęte cele wskazują wyraźnie, iż dotychczasowe prace Resortu Pracy i Polityki Społecznej, mające na celu podniesienie sprawności jednostek organizacyjnych pomocy społecznej oraz podniesienie jakości świadczonych usług jak również zmierzające w stronę podniesienia statusu społecznego pracownika socjalnego, należy uznać za bezprzedmiotowe.

Ogromny niepokój budzą następujące okoliczności:

1) Omawianemu „Projektowi założeń ustawy …” nie towarzyszy stanowisko Resortu Pracy i Polityki Społecznej, do którego kompetencji należą sprawy związane z pomocą społeczną w kraju. Nie towarzyszy mu również ani jedna opinia ustawowych organów doradczych Ministra Pracy, w tym brak jest stanowiska Rady Pomocy Społecznej.
2) Funkcjonujący w Polsce system jednostek organizacyjnych pomocy społecznej jest klarowny i prosty. W porównaniu do innych struktur jest to system relatywnie bardzo tani. Posiada on swoje wady, tym nie mniej przez lata pozytywnie została zweryfikowana jego funkcjonalność.
3) Propozycja likwidacji funkcjonującego systemu jednostek organizacyjnych pomocy społecznej w rzeczywistości skutkować będzie cofnięciem dorobku całego systemu i powrotem do początku lat dziewięćdziesiątych.
4) Projekt ustawy o poprawie warunków świadczenia usług przez jednostki samorządu terytorialnego nie zawiera żadnych propozycji rozwiązań pozytywnych. Zupełnym milczeniem pomija kwestie odnoszące się do złożonej materii kompetencji poszczególnych organów w systemie pomocy społecznej, pieczy zastępczej czy przemocy w rodzinie, prowadząc w rzeczywistości do demontażu działających struktur w tych obszarach. Skąd zatem oczekiwanie, by z nieuniknionego chaosu zrodziła się nowa jakość usług o wyższym niż dotąd standardzie.
5) Istnieje obawa, że postulowany kierunek zmian w rzeczywistości skutkować będzie odejściem z systemu pomocy społecznej licznej kadry posiadającej duże doświadczenie oraz kwalifikacje zawodowe.

W proponowanym kształcie należy uznać omawiany „Projekt założeń ustawy o poprawie warunków świadczenia usług przez jednostki samorządu terytorialnego” za szkodliwy !

Apelujemy o dogłębne przemyślenie i refleksję, a tym samym zaprzestanie dalszych prac nad „Projektem….”

Podpisane:
Kierownik i Pracownicy
Gminnego Ośrodka
Pomocy Społecznej
w Suwałkach
~TW

Napisano: 06 lut 2014, 0:15

A Pan jak myśli , powinni zlikwidować OPS ?
Pozdrawiam .
~lena

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x