Nadpłata
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Nadpłata
Witam. Na wydrukach czynszowych za miesiąc czerwiec 2023 pojawiają mi się u osób duże nadpłaty np. za c.o. Nie wliczam tego do dochodu ponieważ nie jest to ujęte w katalogu dochodów i taką wiedzę uzyskałam po szkoleniu. Zaczęłam jednak mieć wątpliwości, konsultowałam to z jedną osobą z innego powiatu która wlicza nadpłaty do dochodu. A jak Państwo robicie? Wliczać czy nie? A co z niedopłatami - wliczać do wydatków
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Re: Nadpłata
zgodnie z orzecznictwem niedopłaty jeśli wystąpiły w miesiącu obrachunkowym stanowią koszt i należy je wliczać to samo z nadpłatami, z tym że te należy odliczać od wydatkówA jak Państwo robicie? Wliczać czy nie? A co z niedopłatami - wliczać do wydatków
mowa tutaj o wydatkach a nie dochodach
u nas zazwyczaj jest tak, że zarządcy nie zwracają nadpłat na konto, a osoba która ma nadpłatę ma ją rozliczoną przy pokrywaniu najbliższych rachunków tzn. płaci po prostu mniejszy kolejny rachunek . Nie było jeszcze sytuacji, żeby ktoś dostał pieniądzektóra wlicza nadpłaty do dochodu.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
nie wlicza się bo jak już Pani wspomniała nie ma tego w katalogu dochodu nieopodatkowanego. Bierzemy dochody takie jak przy rodzinnymebobusia pisze: 18 lip 2023, 12:16 Witam. Na wydrukach czynszowych za miesiąc czerwiec 2023 pojawiają mi się u osób duże nadpłaty np. za c.o. Nie wliczam tego do dochodu ponieważ nie jest to ujęte w katalogu dochodów i taką wiedzę uzyskałam po szkoleniu. Zaczęłam jednak mieć wątpliwości, konsultowałam to z jedną osobą z innego powiatu która wlicza nadpłaty do dochodu. A jak Państwo robicie? Wliczać czy nie? A co z niedopłatami - wliczać do wydatków
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, karta dużej rodziny
- Kontakt:
Czyli jak ktoś ma nadpłate czynszu to pomniejszamy czynsz o tą nadpłate?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
A jeśli jest nadpłata za okres od sierpień 2022 do lipiec 2023 a klientka miała dodatek do sierpnia 2023 i złożyła nowy wniosek kompletny ale mówiła coś że od września ma się zmniejszyć czynsz przez tą nadwyżkę.(mniejsza stawka ogrzewania za metr)To mam czekać z wydaniem decyzji aż ona mi przyniesie nowe wyliczenie czynszu, bo może tego nie zrobić. Jak to ugryź?
Oprócz Nadpłata - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Kończący się termin rozpatrzenia wniosku
DM dla Ukraińcow
Mąż mieszka nie mieszka
czy doliczamy do wydatków opłaty stałe za wodę
Nie przyznaje się dodatku jeśli jego wysokość miałaby być niższa niż 2% najniższej emerytury w dniu wydania decyzji.
stawka czynszu niższa niż gminna
Inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal
Opłata za wodę prognozowana, jak liczyć?
Obliczenie dodatku mieszkaniowego
Pomoc w obliczeniu dodatku
nowy tekst jednolity
Bon na zasiedlenie
za jaki miesiąc wydatki
Co zrobić w takim przypadku?????
Dzieci trafiają do domu dziecka
forma wypłaty dodatku