Opłata za wodę prognozowana, jak liczyć?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/ŚW/SR/FA
- Kontakt:
Opłata za wodę prognozowana, jak liczyć?
Mam pytanie jak liczyć opłatę za wodę i ścieki jak wprowadzona jest opłata prognozowana na 6 m-cy?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Re: Opłata za wodę prognozowana, jak liczyć?
no nie ma innej możliwości jak przyjąć wydatki z prognozy 

-
- Stażysta
- Kontakt:
Tylko mam dodatkowy problem, bo to faktura za cały budynek, w którym jest 6 mieszkań. Faktura na kwotę 1112,00 za cały budynek a właściciel pobiera opłatę 220 zł za osobę ( w tym woda, kanalizacja i śmieci). Nie wiem jak to ugryźć 

-
- Podinspektor
- Kontakt:
właściciel/ zarządca powinien potwierdzić wniosek w pkt 2-5 , 7 i 10 w tym łączną kwotę wydatków na lokal mieszkalny za miesiąc poprzedzający miesiąc złożenia wniosku
dodatkowo winien wystawić zestawienie opłat czynszowych z rozbiciem na poszczególne składniki z ww. miesiąca
dodatkowo winien wystawić zestawienie opłat czynszowych z rozbiciem na poszczególne składniki z ww. miesiąca
-
- Stażysta
- Kontakt:
A jeżeli wpisze mi kwotę 3120 zł? W tym czynsz 1800 zł, 180 opłata za śmieci i 1140 za wodę i kanalizację? Czynsz przyrównam do stawki gminnej, a za wodę mam przyjąć 1140? (przecież nikt nie ponosi miesięcznie takich opłat za wodę) 

-
- Podinspektor
- Kontakt:
sama napisałaś , że faktura za wodę na kwotę 1112 zł dotyczy całego budynku gdzie jest 6 lokali ... więc jakim cudem właściciel nagle może wpisać do opłat czynszowych kwotę za wodę w wysokości 1140 zł?a za wodę mam przyjąć 1140?

jeśli zużycie wody jest zbyt duże praktykowane jest takie rozwiązanie:
art. 6 ust. 6. Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalu mieszkalnym lub domu niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy, do wydatków przyjmowanych dla celów obliczenia dodatku mieszkaniowego zalicza się:
2)opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu.
na ww. podstawie wyliczasz wodę w oparciu o:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody
z dnia 14 stycznia 2002 r. (Dz.U. Nr 8, poz. 70)
-
- Stażysta
- Kontakt:
No niestety takie opłaty pobiera. Jest to dla mnie kompletnie nielogiczne.
Dziękuję bardzo za pomoc 

-
- Stażysta
- Kontakt:
Mam jeszcze jedno pytanie i prośbę o pomoc. Czyli jak zgodnie z Rozporządzeniem przeciętne miesięczne zużycie wody na mieszkańca wynosi 3m3 to za 6 osób będzie to 18m3, mnożę to przez obowiązującą stawkę, a czy doliczam też opłatę abonamentową?
-
- Podinspektor
- Kontakt:
takMam jeszcze jedno pytanie i prośbę o pomoc. Czyli jak zgodnie z Rozporządzeniem przeciętne miesięczne zużycie wody na mieszkańca wynosi 3m3 to za 6 osób będzie to 18m3, mnożę to przez obowiązującą stawkę, a czy doliczam też opłatę abonamentową?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Bardzo dziękuję 

Oprócz Opłata za wodę prognozowana, jak liczyć? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Alimenty - jak liczyć dochód - pomożcie
Kończący się termin rozpatrzenia wniosku
DM dla Ukraińcow
Mąż mieszka nie mieszka
czy doliczamy do wydatków opłaty stałe za wodę
Nie przyznaje się dodatku jeśli jego wysokość miałaby być niższa niż 2% najniższej emerytury w dniu wydania decyzji.
stawka czynszu niższa niż gminna
Inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal
Nadpłata
Obliczenie dodatku mieszkaniowego
Pomoc w obliczeniu dodatku
nowy tekst jednolity
Bon na zasiedlenie
za jaki miesiąc wydatki
Co zrobić w takim przypadku?????
Dzieci trafiają do domu dziecka