nadpłata dodatku w wyniku wznowionego post. - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 21 lis 2018, 11:11

Witam
Czy ktoś z was miał taką sytuację, że w wyniku wznowionego postępowania to nie Wnioskodawca zwracał dodatek x2,tylko Wnioskodawcy trzeba było wyrównać dodatek?
I co zrobiliście w takim przypadku?
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 22 lis 2018, 8:32

Wypłaciliśmy :D
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 22 lis 2018, 9:17

Wypłaciliśmy :D
i po co ta drwina ... :shock:

hipotetycznie: facet ma wznowione post ponieważ we wniosku wykazał iż zamieszkuje sam ale wyszło , że jednak mieszka żona i 2 synów. Postępowanie wznawia się obligatoryjnie, i dopiero w toku postępowania wyszło że Pani pracuje ale suma dochodów w przeliczeniu na skład całego gosp. spowodowała, że za ten sam okres należał się wyższy dodatek.
I teraz nasza ustawa mówi tylko o zwrocie dodatku x2 natomiast nie mówi nic o sytuacji odwrotnej, przepisy KPA też niewiele w takiej sytuacji pomagają ponieważ tak czy siak taką decyzję muszę uchylić i wydać nową (a nowa daje wyższy dodatek).
Są sytuacje gdzie nie da się z góry przewidzieć jak dane wznowienie pos. się zakończy , pytanie do was co robicie ?
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM

Napisano: 22 lis 2018, 12:08

brodafix pisze:i po co ta drwina .
Ale ja nie miałam złych intencji :( . Odpowiedziałam na pytanie, bo tak zrobiłam w podobnej sytuacji. Daleko mi drwić z kogoś.
Wydaj decyzję kiedy zbierzesz cały materiał dowodowy, oblicz ponownie dodatek. Napisz, ze przyznajesz w nowej kwocie ... a nie jak w poprzednio .... zł.
Kwota .... tytułem różnicy zostanie wypłacona w miesiącu grudniu (oczywiście x te kilka miesięcy - ile poszło wypłat). I tyle. Ja tak zrobiłam. Nikt sie nie czepiał, prawnik przyklepał
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 22 lis 2018, 12:11

Ale ja nie miałam złych intencji :( .
źle odebrałem, przepraszam Maximo :D :D
u mnie też prawnik zaklepał także ok..
dzięki za odpowiedź , miłego dnia :)
brodafix
Podinspektor