opłaty w spółdzielni a stan faktyczny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 lis 2018, 11:15

hej.
Pani złożyła wniosek i tak we wniosku są dwie osoby a opłaty w spółdzielni robi za 5 osób. a co w związku z tym.. w lokalu zameldowana jest również córka z synem i partnerem ale aktualnie przebywają za granicą od pół roku ale w grudniu planują już zjechać. Petentka nie wykreślała ich ponieważ do końca nie potrafili się określić kiedy zjadą. co w tym przypadku zrobić z opłatami ze spółdzielni. w gruncie rzeczy są to opłaty za wodę i nieczystości stałe..
pozdrawiam wszystkich w tym "czarnym tygodniu dla Pomocy Społecznej:-)"
jakub@
Stażysta
Od: 31 sty 2018, 9:02
Zajmuję się: FA

Napisano: 19 lis 2018, 12:57

Temat ten jak z resztą wiele w DM wzbudza sporo kontrowersji.
Osobiście jestem zdania, że nie powinniśmy dopłacać do większej ilości osób niż mieszka w gospodarstwie. Ktoś składa o dodatek mieszkaniowy wniosek po to, by odciążyć się z opłat mieszkaniowych choć trochę, a generuje sobie wydatki...
Jeżeli ktoś taki składa wniosek jednak to proszę o ile to możliwe (a wiem, że w spółdzielniach nie tak łatwo) o to, by w najbliższym czasie wypisał z opłat osoby niezamieszkujące. Nie redukuję na własną rękę opłat, które ktoś ponosi za większą ilość osób. Proszę dodatkowo o to, by ktoś napisał oświadczenie, które sprawę trochę wyjaśni i o to, by w następnym wniosku było już wszystko zgodnie z ilością osób faktycznie mieszkających.
Byłam ostatnio na szkoleniu, gdzie temat był podnoszony i członek SKO stwierdziła, że sytuacja, gdzie jest więcej osób w opłatach niż zamieszkuje jest niedopuszczalna i nie możemy dopuszczać się nagminnie we wnioskach akceptacji takich sytuacji, natomiast w drugą stronę, gdzie więcej osób zamieszkuje, a mniej jest ujętych w opłatach już nie będzie taka rażąca.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 19 lis 2018, 15:42

czyli co wziąć pod uwagę opłaty za 5 osób a dodatkowo żeby napisała oświadczenie że aktualnie zamieszkują 2 osoby ale płaci i będzie płacić za 5 aż córka nie wróci?
jakub@
Stażysta
Od: 31 sty 2018, 9:02
Zajmuję się: FA

Napisano: 20 lis 2018, 14:42

W takim przypadku jak jest opisany, ja postępuje w ten sposób,że obniżam czynsz adekwatnie do osób zamieszkujących czyli pomniejszam o te osoby nie zamieszkujące. Na oświadczeniu wnioskodawca piszę ile osób faktycznie zamieszkuje, a kto nie. Ponadto pisze dlaczego nie zawiesza ich w opłatach ( jest taka możliwość, aby osoby nie mieszkające na jakiś czas zawiesić w opłatach ) ale jak chce płacić za większa ilość osób to jego sprawa. Osoba starająca sie o DM nie musi ponosić dodatkowych ryczałtowych opłat, związanych np. z zużyciem zimnej wody, ścieków i wywozu śmieci, które są uzależnione od liczby zamieszkujących osób.
anbDME
Praktykant
Od: 03 sie 2017, 12:08
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x