Witam, decyzja SKO wypłacam świadczenie pielęgnacyjne. Pani oswiadczyłam, że ona nie pracująca w Urzedzie pracy zarejestrowana itd. Zgłosiłam ją do ZUS oraz składki zdrowotnej. Dodatkowo wysłałam wniosek z ZUS o ustalenie okresu składkowego. Dzisiaj dostałam informację z ZUS-u o tym, że Pani ma udowodnione ponad 23 lata. Co teraz zrobic z tymi nadpłaconymi składkami? Czy wystarczy korekta księgowej?
Korekta i wyrejestrowanie w składkach emerytalno-rentowych, ale zdrowotne nadal opłacasz.
Pani poinformowała urząd pracy, że ma przyznane świadczenie pielęgnacyjne?Powinni ją wyrejestrować z ubezpieczenia zdrowotnego
A jak uniknąć takich sytuacji? Ja u was się praktykuje? Czy jak przyjdzie decyzja przyznająca z SKO to najpierw wysyłacie zapytanie do ZUS-u i dopiero jak przyjdzie odpowiedz to ewentualnie zgłaszacie i wypłacacie?
Nie da się uniknąć takich sytuacji. My prosimy wnioskodawców o wypełnienie ankiet o latach pracy. Wstępnie sami liczymy lata. Jak nie zapłacimy składek wraz ze świadczeniem, to nie mamy prawa pytać o staż. ZUS nie odpowie. A składki muszą być zapłacone w tym samym okresie co świadczenie.