Kochani. Klient płaci alimenty na córkę, ubiega się o szo nie przedstawił dowodów przelewów alimentów. Twierdzi, że płacił córce do ręki. Potwierdził to oświadczeniem, córka potwierdziła,że otrzymała czy można odliczyć od dochodu?
U mnie w tym przypadku interpretujemy przepisy na korzyść strony i odliczamy alimenty w oparciu o oświadczenie wnioskodawcy oraz oświadczenie osoby otrzymującej (oczywiście mówimy o alimentach ustalonych wyrokiem lub innym tytułem a nie o dobrowolnych alimentach). Jest w miarę utrwalona linia orzecznicza w tym temacie i jej się trzymamy.
A co facet nie złożył oświadczenia, że rezygnuje z pracy w gospodarstwie ? Wywiad nie potwierdził opieki ? Nie wiem czemu chcesz mu dać odmowę ale ok.
To jest tylko przyjazna interpretacja przepisu. Jak bardzo chcesz podejść literalnie do przepisów to cytujesz rozporządzenie, które mówi, że mają być przekazy bądź przelewy. Brak przedłożenia takich dokumentów nie pozwala Ci na odjęcie alimentów. Tylko poinformuj go, że może się odwołać.
Tak zrobiłam.cyt. z rozporządzenia. Złożył oświadczenie, że zaprzestał pracy w gosp.rolnym,ale dochód mu policzyłam bo to przecież jego własność.dzieki kochany Szarak. Niech sie dzieje wola nieba. Pozdrawiam.