nadpłata zasiłku stałego

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
zośka_ops
Stażysta
Zajmuję się: Pracownik socjalny
Kontakt:

nadpłata zasiłku stałego

Post autor: zośka_ops »

Czy ktoś podpowie? Osoba w rodzinie pobierająca zasiłek stały nie zgłosiła o zmianie sytuacji materialnej rodziny. Powstała nadplata zasiłku stałego. Klient pobiera świadczenie z ZUS w związku z tym uchyliłam decyzję o zasiłku stałym i wystosowałam opismo do ZUS o zwrot nadpłaconego zasiłku stałego. Otrzymałam odpowiedz, że ZUS nie może dokonać potrącenia nadpłaconego zasiłu z uwagi na fakt, że Klient pobiera świadzenie niższe niż 880,00zł, kwota zwolniona od potrąceń. W związku z tym wysłałam do klienta zawiadomienie o wszczęciu postepowania z urzędu o zwrot nienależnie pobranego świadczenia. Teraz mam wątpliwości jak dalej rozwiązać ten problem. Czy wprowadzić nowy wniosem i wydać decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu, czy wrócić do uchylonej decyzji? Ktoś zechce się wypowiedzieć?
mamala
Starszy referent
Zajmuję się: ps,św, stypendia
Kontakt:

Re: nadpłata zasiłku stałego

Post autor: mamala »

Pracujesz na pomoście? Wedug mnie , to wracasz do decyzji uchylającej, dajesz wszczęcie postępowania i wydajesz decyzję o nienależnie pobranym zasiłku.
zośka_ops
Stażysta
Zajmuję się: Pracownik socjalny
Kontakt:

Re: nadpłata zasiłku stałego

Post autor: zośka_ops »

OK, ale co znaczy wracasz do decyzji uchylonej?
ODPOWIEDZ