nadpłata zasiłku stałego
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Pracownik socjalny
- Kontakt:
nadpłata zasiłku stałego
Czy ktoś podpowie? Osoba w rodzinie pobierająca zasiłek stały nie zgłosiła o zmianie sytuacji materialnej rodziny. Powstała nadplata zasiłku stałego. Klient pobiera świadczenie z ZUS w związku z tym uchyliłam decyzję o zasiłku stałym i wystosowałam opismo do ZUS o zwrot nadpłaconego zasiłku stałego. Otrzymałam odpowiedz, że ZUS nie może dokonać potrącenia nadpłaconego zasiłu z uwagi na fakt, że Klient pobiera świadzenie niższe niż 880,00zł, kwota zwolniona od potrąceń. W związku z tym wysłałam do klienta zawiadomienie o wszczęciu postepowania z urzędu o zwrot nienależnie pobranego świadczenia. Teraz mam wątpliwości jak dalej rozwiązać ten problem. Czy wprowadzić nowy wniosem i wydać decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu, czy wrócić do uchylonej decyzji? Ktoś zechce się wypowiedzieć?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ps,św, stypendia
- Kontakt:
Re: nadpłata zasiłku stałego
Pracujesz na pomoście? Wedug mnie , to wracasz do decyzji uchylającej, dajesz wszczęcie postępowania i wydajesz decyzję o nienależnie pobranym zasiłku.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Pracownik socjalny
- Kontakt:
Re: nadpłata zasiłku stałego
OK, ale co znaczy wracasz do decyzji uchylonej?
Oprócz nadpłata zasiłku stałego - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
powody przyznania pomocy
zasiłek stały covid czy z tyt. wieku
Posiłek w szkole i w domu
obliczenie zasiłku okresowego
dodatek solidarnościowy
Zapotrzebowanie na maseczki, rękawice i płyn
Zawieszenie prawa do stałego- areszt
Do kiedy mogę kontrolować.
projekt socjalny
Potrącenie z renty a dochód w dps
dotyczy dolicznia okresówki
zasiłek stały