nagroda w podstawie chorobowego - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 10 lis 2014, 12:18

Witam, mam pytanie jak u Was jest zapisane w regulaminach wynagradzania o nagrodach
Czy wliczacie je do podstawy chorobowego? U nas regulamin mówi tylko że nagroda ma charakter uznaniowy. I tyle
A w praktyce jest tak, ze kierownik przyznaje nagrody wg uznania, nie bierze chorobowych pod uwagę przy ustalaniu wysokości ale czasami jak kogoś nie ma bo jest np.na macierzyńskim to mu nie przyzna nic. Sama nie wiem czy brać je do podstawy czy nie. Jak wy robicie. A jeszcze jedno pytanie czy od nagrody przyznaj pracownikowi na urlopie macierzyńskim naliczacie składki ZUS? Proszę o wypowiedzi
Weronika81

Napisano: 10 lis 2014, 13:35

nie bierzemy - jednorazowych uznaniowych nagród
monika11

Napisano: 12 lis 2014, 8:36

Wliczam do podstawy chorobowego 1/12 nagrody. Są przecież od niej naliczane składki ZUS
AnkaI

Napisano: 12 lis 2014, 8:43

Nie wliczam
Ola II

Napisano: 12 lis 2014, 8:47

oczywliście że nagrody uznaniowe wlicza się do chorobowego od kiedy był wyrok trybunału że składniki ozusowane wlicza sie do chorobowego i jesli nie ma jednoznacznego zapisu że składnik należy się za czas choroby. A przy nagrodach nikt przecież nie ma zapisu że należą się za czas choroby nawet są interpretacje w zusowskim komentarzu
mk1

Napisano: 12 lis 2014, 15:59

mk1 masz moze link do tych komentarzy?
kasia1980

Napisano: 13 lis 2014, 10:03

Też bym chciała ten wyrok i interpretacje ZUS..
ala11

Napisano: 13 lis 2014, 12:47

Właśnie ja wpisałam do podstawy do zasiłku chorobowego wypłacanego przez ZUS i pani z ZUS zadzwoniła do mnie z pytaniem czy nagrody są pomniejszane za dni nieobecności w pracy. Czyli jeśli Kierownik daje mniejsze nagrody tym pracownikom co przebywali na zwolnieniach lekarskich i masz zapis w regulaminie, że nagrody wchodzą do podstawy to możesz wliczać.U nas pracownikom przebywajacym na urlopach macierzyńskich Kierownik nie przyznaje nagród
Marta200

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x