wydzielenie śds - Księgowość

Strona 1 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 09 lis 2014, 17:46

u nas od 1 stycznia 2015 następuje rozdzielenie śds od gops i mam w związku z tym mam pytania, jak rozwiązaliście kwestie:
1.naliczenie dwr i wyplata w 2015- czy naliczenie będzie w sprawozdaniach ops a co z wypłatą, salda będą 231 i 229?
2. faktury dotyczące śds z grudnia a otrzymane do 15 stycznia także uwzględnić do sprawozdań ops - a jak potem zapłacić jak nie będziemy mieć na to środków, przekazać te dokumenty,co z kontami 2.. i 4..??
3. odpłatność za śds za grudzień - gdzie mają wpłacić w styczniu? w ops zostają salda 221, które się nie zamkną?
proszę o pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam
Ania80

Napisano: 09 lis 2014, 19:53

a wydzielacie się jako jednostka budżetowa czy organizacja pozarządowa
ops1

Napisano: 09 lis 2014, 20:33

śds będzie prowadził caritas, będzie umową pomiędzy gminą a caritas na realizację zadania z zakresu pomocy społecznej
Ania80

Napisano: 09 lis 2014, 23:38

U mnie będzie prowadziło stowarzyszenie. Jeżeli chodzi o wynagrodzenie roczne to w budżecie GOPS ujęłam środki w rozdziale 85203-zadania włane . Nie wiem jak do tego podejdzie urząd ale gops musi wypłacić 13 byłym pracownikom , którzy nabyli do niej prawo.
ops1

Napisano: 10 lis 2014, 0:10

myślałam, że wszelkie płatności dotyczące śds z 2014 roku tzn DWR i pozostałe faktury lub rachunki zostaną wypłacone z dotacji w 2015 roku ze środków dotacji, tylko zmieni się podmiot prowadzący, muszę w takim razie porozmawiać ze skarbnikiem i kierownikiem, może wystarczy tylko umieścic taki zapis w umowie - nie została jeszcze podpisana a jest w trakcie przygotowywania
Ania80

Napisano: 10 lis 2014, 10:07

DWR jest w kosztach OPS w starym roku, a wydatek płatny w nowym roku z dotacji w nowej jednostce.
My tez wydzielamy się od 1 stycznia ale będziemy nowa jednostka budżetową.
Salda kont 231 i 229 przechodzą do nowej jednostki protokołami i tymi tez znikają w starej jednostce prowadzącej
smarcik

Napisano: 10 lis 2014, 11:20

w przypadku wydzielenia jako nowa jednostka nie ma problemu, wtedy przekazuję salda, ale jak ma prowadzić caritas jako jednostka nie będąca jst to pojęcia nie mam
Ania80

Napisano: 10 lis 2014, 11:29

a jakieś porozumienie z gminą Caritas ma? może gdyby tam upchnąć najważniejsze zapisy?
smarcik

Napisano: 10 lis 2014, 11:53

umowa jest w trakcie przygotowania, też o tym myślałam, jestem po rozmowie telefonicznej z caritas i on i chcą żeby wszystko zostało zamknięte przez nas, tzn wypłacone dwr za 2014 i wszystkie faktury dotyczące śds w grudniu, ale przecież tak się nie da, niektóre dokumenty są dostarczane w styczniu za grudzień, a dwr jest przecież naliczane dopiero w styczniu do sprawozdań rocznych, zresztą nie będę wypłacać w 2014 dwr za 2014 rok
Ania80

Napisano: 10 lis 2014, 11:56

no to nie lepiej w porozumieniu dać zapis że wy naliczacie- przekazujecie listy do Caristas a oni wypłacają i maja zapewnione środki z gminy-panstwa na te wypłaty.
podobnie z fakturami.
smarcik

Strona 1 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x