Nagrody i wyróżnienia od Ministra
Nagrody i wyróżnienia od Ministra
Z okazji Dnia Pracownika Socjalnego wręczono nagrody i wyróżnienia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
https://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wsz ... lnych.html
https://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wsz ... lnych.html
Re: Nagrody i wyróżnienia od Ministra
Przeczytałam wszystkie opisy (uzasadnienia do nagród) i GRATULUJĘ LAUREATOM! Widać, że się ludzie napracowali, nagrody są najpewniej zasłużone i dobrze, że jest okazja docenienia wysiłku.
Czytałam te opisy w poszukiwaniu inspiracji
Jakichś szczególnie skutecznych, nieznanych mi sposobów pracy. Staram się nie zrażać okropnym branżowym slangiem, tymi wszystkimi wykluczeniami, interdyscyplinariami czy wieloproblemowością. Ale z niepokojem stwierdzam, że nie znajduję nigdzie prawdziwych innowacji społecznych. Może macie jakieś przykłady spektakularnych osiągnięć na trochę większą skalę niż pojedyncze sukcesy. To pytanie nie do Laureatów, bo w żaden sposób nie podważam ich osiągnięć. To pytanie do każdego, kto szuka w naszej pracy sposobu na sukces.
Proszę o wpisy
Czytałam te opisy w poszukiwaniu inspiracji

Proszę o wpisy

Nagrodzone zostały projekty, inicjatywy rekomendowane do tej nagrody przez Radę Pomocy Społecznej. Wśród nagrodzonych jest np. pracownik socjalny - która m.in. realizowała projekt, którego integralną częścią był rejs młodych ludzi jachtem dalekomorskim. Pomysł zaproponowany przez Betta27 jest ciekawy - pytanie czym są, jakie być powinny projekty innowacyjne?
Ja uważam, że obok projektów "innowacyjnych" powinny być realizowane zwykłe projekty, będące odpowiedzią na lokalne problemy.. projekty takie nie są często realizowane ze względu na braki kadrowe i braki źródeł finansowania.
A jakie mogą być źródła finansowania projektów realizowanych np. w ośrodku pomocy społecznej?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Źródeł finansowania jest sporo. Ja korzystam z EFS (wiem, banał), środków rządowych MPiPS (w zasadzie też banał, ale wymieniam, bo sporo tego jest i zawsze jakiś nam przechodzi) i środków z funduszu przeciwalkoholowego (trzeba się dogadać z Komisją i przedstawić projekt, który ich przekona - da się). Oprócz tego są środki z innych funduszy, ale trzeba mieć zasób kadrowy do ich pozyskania (nie tak trudno pozyskać), zrealizowania (trudniej) i rozliczenia (zdecydowanie najtrudniej, bo ani działy kadrowe, ani finansowe nie mają do projektów głowy/serca). Są fundusze z regionalnych programów operacyjnych (unijne), norweskie, przeróżnych fundacji i banków, są projekty CSR firm (a to place zabaw, a to rewitalizacje podwórek, a to reklamowe skwerki - wszystko to można wykorzystać do animacji lokalnych społeczności). Można się też porozumieć z jakąś zaprzyjaźnioną organizacją pozarządową i razem coś zrealizować. Organizacje mają dostęp do funduszy dla nich dedykowanych (FIO - Fundusz Inicjatyw Obywatelskich, ASOS - program Aktywności Społecznej Osób Starszych; w obydwu jest duża konkurencja, ale czemu by nie próbować). Naprawdę, jest tego sporo. Nie mam problemu z finansowaniem 
Szukam natomiast inspiracji - innowacji. Zwykłe projekty znam, realizuję i zamierzam kontynuować. W innowacjach chodzi mi o efekt "ŁAŁ"
coś, czego nie osiągnę przy okazji zwykłego projektu. Rejs dalekomorski jest bardzo fajny, ale mieści się w kategorii zwykłych projektów (oczywiście jest drogi, na ogół niedostępny, wymaga pomysłu, kontaktów, czasu i zaangażowania). Znam uczestnika takiego rejsu. Bardzo dobrze go wspomina, jest zadowolony, ma super pamiątkę, ale... nie zmieniło to jego życia.
Chodzi mi o coś, co niekoniecznie jest drogie, niekoniecznie pracochłonne, coś - co działa. Na przykład wspólna produkcja energii odnawialnej, coś typu Bałtów, co nie będzie powtórką Bałtowa, no i inne pomysły, o których jeszcze nie wiem
Dlatego pytam

Szukam natomiast inspiracji - innowacji. Zwykłe projekty znam, realizuję i zamierzam kontynuować. W innowacjach chodzi mi o efekt "ŁAŁ"

Chodzi mi o coś, co niekoniecznie jest drogie, niekoniecznie pracochłonne, coś - co działa. Na przykład wspólna produkcja energii odnawialnej, coś typu Bałtów, co nie będzie powtórką Bałtowa, no i inne pomysły, o których jeszcze nie wiem

A jaką metodą badawczą stwierdziłaś że nie zmieniło się nic w jego życiu, oprócz empirycznych pytań? Jaka była grupa badawcza ? Ile osób przepytałaś które nie były na rejsie a ile osób które miały okazję brać w nim udział ? Po ilu latach od rejsu przeprowadziłaś badanie na grupie, aby stwierdzić, czy faktycznie rejs nie umocnił charakteru, nie sprawił, że osoba w dłuższej perspektywie stwierdziła, że "może wszystko" ze dało jej to motywacji.betta pisze: Znam uczestnika takiego rejsu. Bardzo dobrze go wspomina, jest zadowolony, ma super pamiątkę, ale... nie zmieniło to jego życia.
Szukasz projektów ŁAŁ .. nie szukaj .. stwórz taki. A potem pogadamy z klientami. Rozumiem, ze dla Ciebie zmiana ma być natychmiastowa. Wróci z projektu, znajdzie prace, założy rodzinę i do tego jeszcze ozdrowieje?
no sorry ale produkcją energii odnawialnej to my się chyba zajmować nie będziemy
https://wybrzeze24.pl/gazeta-gdaka/38-ga ... ne-drzewka
inspirujący jest projekt polegający na zatrudnieniu skazanych w Machowinku i ten z powiatu bytowskiego
ciekawe jakie są dziś efekty bo to rozdanie z 2009 r.
inspirujący jest projekt polegający na zatrudnieniu skazanych w Machowinku i ten z powiatu bytowskiego
ciekawe jakie są dziś efekty bo to rozdanie z 2009 r.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
BadAss
Spokojnie, bez napinki
Uczestnika rejsu znam po prostu, to mój kolega, od 2005 r. pracujemy razem
ale nie w wyniku tego rejsu znalazł pracę
Nie robiłam badań na grupie badawczej, ale też mam dość doświadczenia i oleju w głowie, by parę spraw ocenić bez silenia się na pseudofachowość.
Tak. Szukam projektów ŁAŁ... Zanim stworzę swój, szukam inspiracji. Czy to błąd? Jakież to polskie - pouczać, mądrzyć się, patrzeć jak się inni męczą, a potem skrytykować gdy im nie wyjdzie. To zdanie: "stwórz taki". Ależ mnie zabolało. Podobnie Twoje przekonanie, jakie ja mam oczekiwania - że natychmiastowy efekt, że totalna naprawa łącznie z ozdrowieniem. Matko, kto Ciebie tak pokrzywdził w życiu, że musisz drugiemu dokopać???
lolka..
nie bój się
nie będę przecież lobbować o zmiany w prawie, żeby socjalni zajmowali się energią odnawialną; to był tylko przykład szukania innowacji, a innowacje mają to do siebie, że są nieoczywiste i właśnie powodują niepokój i dysonans - w pierwszej chwili
pikutek
Miałam okazję poznać dyrektora z Gdańska i jego zastępcę
Dzięki za link
Spokojnie, bez napinki

Tak. Szukam projektów ŁAŁ... Zanim stworzę swój, szukam inspiracji. Czy to błąd? Jakież to polskie - pouczać, mądrzyć się, patrzeć jak się inni męczą, a potem skrytykować gdy im nie wyjdzie. To zdanie: "stwórz taki". Ależ mnie zabolało. Podobnie Twoje przekonanie, jakie ja mam oczekiwania - że natychmiastowy efekt, że totalna naprawa łącznie z ozdrowieniem. Matko, kto Ciebie tak pokrzywdził w życiu, że musisz drugiemu dokopać???
lolka..
nie bój się

pikutek
Miałam okazję poznać dyrektora z Gdańska i jego zastępcę

Oprócz Nagrody i wyróżnienia od Ministra - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Urlop wychowawczy dla bezrobotnego
2 zasiłki celowe specjalne w jednym miesiącu
zasiłek stały
wyrok TK lub orzeczenie Sądu - stały
FEAD Podprogram 2015
czy wlicza się zasiłek pogrzebowy???
wniosek na posiłki
JABŁKA
Proszę pomóżcie
wyrównanie-proszę o pomoc.
jak liczyć dochód z działalności gospodarczej
Zwrot pieniędzy z DPS?