Najem lokalu w zasobie prywatnym - brak rachunków - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 lut 2018, 14:02

Witam serdecznie nazywam się Artur jestem tu nowy. Często sobie czytał forum przydatne informacje, ale teraz postanowiłem napisać. Mamy Panią wynajmuje lokal w zasobie prywatnym (nie ma zarządcy), ma na umowie, że m-cznie ponosi opłatę za mieszkanie w wysokości 1000 zł. i w tej opłacie ma wszystko (czynsz, śmieci, woda, ogrzewanie) i teraz nie mamy rachunku za wodę na jej lokal gdyż jest jeden wodomierz na cały dom - czy można wziąść rachunek za wode na cały dom i podzielić proporcjonalnie do liczby osób zamieszkujących w jej lokalu? a także co z rachunkiem za śmieci? Bez tych rachunków nie wyliczę samego gołego czynszu jaki płaci.
Ktoś miał taki przypadek
Pozdrawiam
arturo505
Praktykant
Od: 07 lut 2018, 13:52
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, gospodarka mieszkaniowa

Napisano: 07 lut 2018, 21:40

arturo505 pisze:czy można wziąść rachunek za wode ...
Jeśli tylko da się, to jestem za.
Podobnie z ogrzewaniem, śmieciami i wszelkimi innymi wydatkami tzw. niezależnymi od właściciela.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2018, 9:54

arturo505 pisze:Mamy Panią wynajmuje lokal w zasobie prywatnym (nie ma zarządcy),
Skoro mieszkanie wynajmuje i płaci czynsz to właściciel lokalu jest zarządcą.
Musisz wiedzieć ile wynosi sam czynsz (a nie z opłatami), ponieważ musisz przyrównać go do czynszu, jaki byłby, gdyby lokal należał do zasobu mieszkaniowego gminy. Rachunek za wodę jak najbardziej przelicz na osoby, tylko wzięłabym potwierdzenie od zarzadcy lokalu, ze tyle wyniosła ta opłata. Jeśli za śmieci płaci to też powinna mieć rachunek. Chyba, że zarządca (właściciel) ma rachunek i dzieli tak samo przez osoby . To zrób tak samo jak z rachunkiem za wodę.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 09 lut 2018, 10:17

Dziękuję za odpowiedź :)
arturo505
Praktykant
Od: 07 lut 2018, 13:52
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, gospodarka mieszkaniowa

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU