Najem w domku jednorodzinnym - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 mar 2022, 11:23

Mam taką zagwozdkę. Pani wynajmuje pokój w domku jednorodzinnym. W umowie najmu ma podobno napisane, że płaci 1200 zł co miesiąc. W tym są podobno również jakieś opłaty typu woda etc.
Czy w takiej sytuacji powinnam po prostu zrównać wydatki do kwoty czynszu w gminie za metr2 czy oczekiwać dokumentów potwierdzających konkretne wydatki typu woda i na ich podstawie obliczyć wydatki.
Z góry dziękuję za pomoc.
Peppa
Stażysta
Od: 19 lip 2021, 12:42
Zajmuję się: DM

Napisano: 23 mar 2022, 9:20

Peppa pisze:
22 mar 2022, 11:23
Mam taką zagwozdkę. Pani wynajmuje pokój w domku jednorodzinnym. W umowie najmu ma podobno napisane, że płaci 1200 zł co miesiąc. W tym są podobno również jakieś opłaty typu woda etc.
Czy w takiej sytuacji powinnam po prostu zrównać wydatki do kwoty czynszu w gminie za metr2 czy oczekiwać dokumentów potwierdzających konkretne wydatki typu woda i na ich podstawie obliczyć wydatki.
Z góry dziękuję za pomoc.
1200 porównujesz do czynszu w gminie i taki przyjmujesz do wydatków do tego Pani...a raczej własciciel domu jako zarządca powinien wskazać wydatki za wodę nieczystości stałe i plynne jakie ponosi ta Pani...ale...jesli w tej oplacie 1200 są te wydatki, to tylko 1200 porównujesz do zasobów gminy i to bierzesz pod uwagę jako wydatek
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 23 mar 2022, 12:19

Dziękuję, tak właśnie myślałam :-)
Peppa
Stażysta
Od: 19 lip 2021, 12:42
Zajmuję się: DM

Napisano: 23 mar 2022, 13:24

mam przypadek gdzie Pani wynajmuje od osoby prywatnej mieszkanie. Do wniosku załącza wykaz opłat od osoby prywatnej(od której wynajmuje lokal), na którym jest rozpisane ile za co płaci. Czy na podstawie takiego wykazu możemy liczyć wydatki?
młoda
Starszy referent
Od: 11 mar 2015, 13:26
Zajmuję się: FA/DM

Napisano: 23 mar 2022, 15:14

młoda pisze:
23 mar 2022, 13:24
mam przypadek gdzie Pani wynajmuje od osoby prywatnej mieszkanie. Do wniosku załącza wykaz opłat od osoby prywatnej(od której wynajmuje lokal), na którym jest rozpisane ile za co płaci. Czy na podstawie takiego wykazu możemy liczyć wydatki?
a to mieszkanie w domu jednorodzinnym czy w bloku...jeżeli w bloku raczej ja bym wzięła na podstawie rachunków ...bo różne kwoty mogą wpisać :? choć z drugiej strony w ustawie jest zapis, że wydatki potwierdza zarządca budynku albo inną osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny....
Przez inną osobę pobierającą należności za lokal mieszkalny należy rozumieć w szczególności właściciela lokalu mieszkalnego, wynajmującego albo posiadacza samoistnego.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 25 mar 2022, 12:58

Mieszkanie jest w bloku, czynsz przyrównuje do komunalnego a pozostałe opłaty liczę w kwotach, w których mi Pani rozpisuje. Podpisuje się ten który jej wynajmuje mieszkanie.
młoda
Starszy referent
Od: 11 mar 2015, 13:26
Zajmuję się: FA/DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x