najpier przedłużone orzeczenie, a później pozostawienie wniosku bez rozpoznania
-
- Referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
najpier przedłużone orzeczenie, a później pozostawienie wniosku bez rozpoznania
Osoba miała przedłużone orzeczenie do 31.03.2025 r., z artykułu 6bb ustawy o rehabilitacji zawodowej - w terminie złożyła kolejny wniosek o orzeczenie. Teraz okazało się że w w grudniu 2024 r., ten wniosek z uwagi na nie dostarczenie dokumentów został pozostawiony bez rozpoznania. W empatii nadal jest data ważności orzeczenia do 31.03.205r.
Czy w tej sytuacji nadal przysługuje zasiłek pielęgnacyjny? Czy za styczeń 2025 jest NP?
Czy w tej sytuacji nadal przysługuje zasiłek pielęgnacyjny? Czy za styczeń 2025 jest NP?
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: najpier przedłużone orzeczenie, a później pozostawienie wniosku bez rozpoznania
Według mnie przysługuje ale dla pewności napisałbym do PZON o wydanie zaświadczenia czy to orzeczenie nadal jest ważne.
-
- Referent
- Zajmuję się: śr/fa/do/dw
- Kontakt:
Re: najpier przedłużone orzeczenie, a później pozostawienie wniosku bez rozpoznania
mam to samo. radca mowi jakby nie było orzeczenia ale napisać do pzon.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja bym robił NP
W przedmiotowej sprawie, pomimo zainicjowania postępowania nie doszło do wydania nowego orzeczenia, bowiem organ pozostawił sprawę bez rozpoznania, czyli tak jakby sprawa nie wpłynęła.
W przedmiotowej sprawie, pomimo zainicjowania postępowania nie doszło do wydania nowego orzeczenia, bowiem organ pozostawił sprawę bez rozpoznania, czyli tak jakby sprawa nie wpłynęła.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
No ale w przepisie art.6bb jest napisane, że ma być złożony wniosek (a taki został złożony) a nie wszczęte postępowanie o wydanie nowego orzeczenia zakończone wydaniem orzeczenia.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
nie mam dostępu do tego niestety ale u nas miejski zespół dostał coś z wojewódzkiego, że jak postępowanie odwoławcze padnie z winy wnioskodawcy to orzeczenie się nie przedłużyło na 6 miesięcy, czynność pozorna i takie tam i ostateczne w terminie 14 dni od 1 instancjii tylko do tego dnia się mogło przedłużyć
póki co nie musieliśmy się bujać z takimi świadczeniami, wiem, że był przypadek gdzie osobie odmówiono wydania zaświadczenia bo nie stawiła się na komisję do wojewódzkiego i ponoć było utrzymane to postanowienie
póki co nie musieliśmy się bujać z takimi świadczeniami, wiem, że był przypadek gdzie osobie odmówiono wydania zaświadczenia bo nie stawiła się na komisję do wojewódzkiego i ponoć było utrzymane to postanowienie
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Dlatego mówiłem, żeby pisać do PZON. Papieru nikt nie podważy.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
oczywiście, pisać w każdej sytuacji jak są wątpliwości do kiedy / czy w ogóle jest przedłużone orzeczenie
-
- Referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Pismo wysłane z PZON w sprawie ważności orzeczenia. Jak widać, ile ludzi tyle opinii ;]
Oprócz najpier przedłużone orzeczenie, a później pozostawienie wniosku bez rozpoznania - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
koordynacja
Od kiedy przyznać?
czy ZUS ma zwrócić ŚP za miesiąc zgon plus?
błędna decyzja
dochód uzyskany jak policzyć
prokuartor chce wznowienia postępowania
wygrana sprawa świadczenie pielęgnacyjne
Unieważnienie decyzji pierwotnej a decyzje zmieniające
prawa autorskie czy można utracić
nowe orzeczenie a zmiana decyzji o zasilek rodzinny w ktorej jest rowniez zl za zl
do SZARAKA
świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach- Ubezpieczenie KRUS
świadczenie pielegnacyjn PROSZĘ
śp koniec orzeczenia i odwołanie
ZP- NOWE ORZECZENIE
Decyzja po uprawomocnieniu orzeczenia