napiszcie czy dobrze - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 sie 2014, 12:11

Rodzina nie złożyła wniosku na rodzinne na okres zasiłkowy 2013/2014. Wtedy jeszcze ojciec pracował za granicą. Więc jakby złożyli to by rozpatrywał marszałek. Matka przyszła do mnie teraz w sierpniu złożyć wniosek i powiedziała, że nie składała wcześniej bo pani która przedtem prowadziła u nas św. rodzinne poinformowała ją, że może złożyć wniosek w dowolnym momencie i dostanie wyrównanie za cały okres zasiłkowy. Wg mnie to źle została poinformowana. Powiedziałam jej że mogę jej wypłacić (jak się będzie łapać) od sierpnia bez żadnego wyrównania. Dobrze powiedziałam, prawda?? No i wniosek muszę ja rozpatrzyć, bo ojciec od czerwca już nie pracuje za granicą ani w polsce, więc nie ma co wysyłać do marszałka mimo, że wcześniej pracował za granicą, prawda?? A z dochodu uzyskanego przez matkę (mimo utracenia dochodu ojca), widzę, że się nie łapią. Ona ma dochód uzyskany X 2013 do chwili obecnej: umowa o dzieło: 472,78 + umowa o pracę 1556,45zł = 2029,23:3 osoby = 676,41. Dobrze policzyłam??
jank

Napisano: 12 sie 2014, 12:15

umowa o dzieło nie jest w SR dochodem uzyskanym! rozpatrujesz ty- przyznajesz od miesiaca złożenia wniosku
ala!

Napisano: 12 sie 2014, 12:21

to się łapią. powiedz mi tylko jeszcze czy dochód ojca skoro jest utracony to wogóle wprowadzać do programu i robić utratę czy wogóle go nie wprowadzać?? bo bierzemy rok bazowy 2012, no ale w dniu składania wniosku nie ma już tego dochodu...
jank

Napisano: 12 sie 2014, 12:26

wprowadzam i utracam, Pan oświadcza ci dochód w walucie obowiązujacej w kraju gdzie pracował, a ty prtzeliczasz sama, zgodnie z obowiazującym kursem na koniec roku
ala!

Napisano: 12 sie 2014, 12:30

ojciec teraz czeka na przyznanie zasiłku dla bezrobotnych i jeśli przyznam zasiłek na sierpień, wrzesień, październik a on np we wrześniu dostanie ten zasiłek to od października trzeba uchylić?
jank

Napisano: 12 sie 2014, 12:34

jeśli dostanie we wrześniu- to bierzesz dochód za październik i od listopada sie nie należy ( czyli juz nowy okres zasiłkowy)
jak dostanie w sierpniu to bierzesz za wrzesień i uchylasz od października
ala!

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x