Nauka zdalna a dodatek

Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: Nauka zdalna a dodatek

Post autor: Tomasz1981 »

czyli czy jest czy nie jest zdalna/hybrydowa itp to zwiększenie dajemy każdemu, kto zawnioskuje? tak to rozumiecie?
cpr3
Starszy referent
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
Kontakt:

Post autor: cpr3 »

Tomasz1981 pisze: 07 paź 2021, 8:41 czyli czy jest czy nie jest zdalna/hybrydowa itp to zwiększenie dajemy każdemu, kto zawnioskuje? tak to rozumiecie?
w regulaminach na uczelniach już pojawiają się zapisy jak będą wyglądać studia,
Asia15
Stażysta
Zajmuję się: Aktywny samorząd
Kontakt:

Post autor: Asia15 »

No właśnie nie wiem, czy dobrze mnie zrozumieli. Mam studenta, który w marcu do wniosku przedłożył mi zaświadczenie że w ramach aktualnie trwającego semestru nauka prowadzona jest w formie zdalnej. W chwili obecnej złożył mi wniosek do której dołączył zaświadczenie że w poprzednim semestrze nauka była prowadzona w formie zdalnej (z tego co mówił student obecnie mają zajęcia stacjonarnie), czyli zarówno jedne, jak i drugie zaświadczenie ciągle dotyczy pobierania nauki zdalnej w ciągu tego samego semestru. I pytanie brzmi, czy dwa razy można zwiększyć mu dodatek z tytułu pobierania nauki w formie zdalnej wyłącznie w poprzednim semestrze, a nie aktualnie. W marcu otrzymał zwiększenie z tego tytułu. Według mnie teraz powinien przedłożyć zaświadczenie, że obecnie ma naukę w formie zdalnej.
cpr3
Starszy referent
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
Kontakt:

Post autor: cpr3 »

dwa razy nie można naliczyć tego samego dodatku w jednym semestrze.
Wypłacasz to co masz na umowie.
Pcprnowa
Referent
Zajmuję się: PFRON
Kontakt:

Post autor: Pcprnowa »

U nas inny przypadek - studentka dopiero od października rozpoczęła studia na pierwszym semestrze. W tej chwili zajęcia odbywają się normalnie, a uczelnia jeszcze nie wie czy będą zajęcia zdalne czy nie (czekają na wytyczne z ministerstwa). Nie możemy więc przyznać dodatku 500 zł za zdalne bo przedniego semestru nie było, a w chwili obecnej nauka jest jeszcze normalna (i tak tez wynika z zaświadczenia z uczelni).
Trochę patowa sytuacja z punktu widzenia studenta, bo na uczelni w kuluarach mówi się o nauce co najmniej hybrydowej w okolicach listopada - grudnia, ale kasy raz przyznanej przecież zwiększyć nie możemy..
Ma ktoś z Was taki przypadek?
mihal1989
Praktykant
Zajmuję się: Rehabilitacja Społeczna Osób Niepełnosprawnych
Kontakt:

Post autor: mihal1989 »

My z kolei dostaliśmy taką odpowiedź:

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na załączone pytanie w sprawie realizacji programu „Aktywny samorząd", Departament ds. Polityki Regionalnej PFRON uprzejmie informuje, że zwiększenie dodatku z tytułu pobierania nauki w formie zdalnej ma zrekompensować (chociaż częściowo) ewentualne koszty takiego trybu pobierania nauki (zakup usługi dostępu do wydajnej sieci, sprzętu komputerowego i potrzebnego o/sprzętu - np. słuchawki, skaner, drukarka). W związku z tym nawet „naukę hybrydową" (częściowo zdalnie, częściowo tradycyjnie) także można traktować na równi z „nauką zdalną" w rozumieniu programu.

Do zaświadczenia z uczelni dodaliśmy opcje:
- nauka w trybie hybrydowym (np. wykłady zdalnie, ćwiczenia stacjonarnie)
pawcio416
Stażysta
Zajmuję się: środki PFRON
Kontakt:

Post autor: pawcio416 »

mihal1989 pisze: 07 paź 2021, 12:56 My z kolei dostaliśmy taką odpowiedź:

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na załączone pytanie w sprawie realizacji programu „Aktywny samorząd", Departament ds. Polityki Regionalnej PFRON uprzejmie informuje, że zwiększenie dodatku z tytułu pobierania nauki w formie zdalnej ma zrekompensować (chociaż częściowo) ewentualne koszty takiego trybu pobierania nauki (zakup usługi dostępu do wydajnej sieci, sprzętu komputerowego i potrzebnego o/sprzętu - np. słuchawki, skaner, drukarka). W związku z tym nawet „naukę hybrydową" (częściowo zdalnie, częściowo tradycyjnie) także można traktować na równi z „nauką zdalną" w rozumieniu programu.

Do zaświadczenia z uczelni dodaliśmy opcje:
- nauka w trybie hybrydowym (np. wykłady zdalnie, ćwiczenia stacjonarnie)
Mogę prosić o tą interpretację na adres [email protected]
mihal1989
Praktykant
Zajmuję się: Rehabilitacja Społeczna Osób Niepełnosprawnych
Kontakt:

Post autor: mihal1989 »

wysłane na maila
Awatar użytkownika
MIŚKA
Referent
Zajmuję się:

Post autor: MIŚKA »

proszę również o przesłanie odpowiedzi: [email protected]
MOPR2019
Praktykant
Zajmuję się: Aktywny Samorząd
Kontakt:

Post autor: MOPR2019 »

Bardzo proszę o wstawienie tej interpretacji na Forum....
ODPOWIEDZ